Składniki na ciasto: Rozczyn z drożdży:
2 kg mąki 20 dag drożdży
12 żółtek 1 łyżka mąki
2 całe jajka 1 łyżka cukru
1 litr mleka trochę mleka
1 szklanka cukru
10 łyżek oleju
szczypta soli
Mleko delikatnie podgrzewamy.Przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy w misce, dodajemy mąkę, cukier i odrobinę ciepłego mleka. Całość musi mieć konsystencję papki.
Czekamy około 10 minut aż drożdże wyrosną.
Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia ( około 30 minut )
Po tym czasie formujemy pączki. Zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Odsączamy. Możemy posypać cukrem pudrem, dekorować lukrem, dodać dżem.
Smacznego!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz