niedziela, 24 lutego 2013

Zupa królewska


Mąż na obiad zaserwował mi tym razem zupę szpinakową. Jak nigdy ta zeszła z dokładkami prawie od razu.

Składniki:
  • szpinak
  • gałka muszkatołowa
  • ziemniaki
  • marchew
  • seler
  • cebula
  • pieczarki
  • śmietana
  • sól, pieprz
  • kości wołowe
Wykonanie:

Nastawić kości wołowe w 5l garnku wody. Dodać pokrojone w paseczki, kostkę warzywa po wyjęciu szumowin. Zesmażyć pieczarki na oleju przez około 10 minut i dodać odsączone z tłuszczu do gotującego się wywaru. Odlać dwie chochelki wywaru z ziemniakami ugotowanymi i zmiksować ze śmietaną. Dodać poszatkowany i usmażony na maśle szpinak. Gotować około godziny. Dodać do smaku przyprawy według gustu i uznania. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...