Tak naprawdę trudno nazwać to zupą. Sama nie wiem jak to nazwać...Babcia robiła to danie na wigilijną kolację. Jest proste w wykonaniu. Może tak nie wygląda, ale smakuje nieźle.
Składniki:
2-3 śledzie solone
cebula
śmietana
ocet ( 2 łyżki na 1,5 litra wody - może być więcej zależy kto jaki smak preferuje )
sól, pieprz
cukier do smaku
ziemniaki
Śledzie moczymy około 30 minut w wodzie. Między czasie gotujemy 1,5 litra wody i studzimy. Gdy będzie już zimna dodajemy do niej śledzie, cebulę, cukier, ocet i pieprz.
Czekamy aż woda przejdzie smakiem śledzi. Zajmuje to około 1 godzinę. Następnie smakujemy danie i doprawiamy solą. Na koniec zabielamy śmietaną. Tak przygotowaną potrawę możemy jeść jak zupę z gorącymi ziemniakami na oddzielnym talerzu
albo w taki sposób: ziemniaczki i śledzik polany "zupą"
- Dla Rodziców
- Przepisy
- Na różne okazje
- Dzieci
- Leczenie naturalne
- Wegetarianizm
- Nasi czytelnicy gotują
- Reklama
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Uwielbiam śledzie ;)
OdpowiedzUsuń