środa, 12 grudnia 2012

Flaczki drobiowe



Składniki:

  • 1,5 kg żołądków drobiowych
  • 2 udka kurczaka
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • pół pietruszki
  • kawałek pora
  • przyprawa do flaków
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie ( 3 - 4 ziarnka )
  • odrobina mąki do zasmażki

Wykonanie:
Mięso gotujemy tak jak na rosół. Między czasie zbieramy powstające szumowiny. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone warzywa, listek laurowy i ziele angielskie. Majeranek rozcieramy w dłoni i również dodajmy do naszego dania. Gotujemy mięso do miękkości. Wyjmujmy je z garnka. Żołądki kroimy w paski a udka w kawałki według uznania. Wrzucamy je do wywaru i gotujmy dodając przyprawę do flaków (tyle ile uznacie za stosowne, mogą być 2 - 3 łyżki ). Na koniec robimy zasmażkę. Mąkę zrumieniamy na patelni  ( ja dodaję odrobinę smalcu własnej roboty do mąki, ale można użyć  masła lub zrobić to na suchej patelni ). Dodajemy zasmażkę do flaków uważając żeby nie powstały grudki. Doprawiamy wszystko pieprzem. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...