Polecam przepis znaleziony na necie.
Składniki:
- 4 śledzie matiasy
- szklanka mleka
- 2 pomidory albo puszka pomidorów
- 5 łyżek pikantego ketchupu
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pieprz kolorowy mielony
- sól morska
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżka masła
- szczypta cukru
- papryczka chilli
Przygotowanie:
Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, włożyć do miseczki, zalać
mlekiem, odstawić.Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na maśle posypując cukrem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć gniazda nasienne,
pokroić w kostkę i dodać do cebulki, wymieszać z przyprawami i przeciśniętym
czosnkiem. Ja dałam gotowe z puszki. Dusić ok 20 minut na bardzo małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodać keczup, wymieszać i pozostawić pod
przykryciem do wystygnięcia.
Śledzie pokroić dowolnie-ja pokroiłam w większą kostkę),
delikatnie wymieszać z chłodnym sosem, odstawić do lodówki na noc.
Są na prawdę pyszne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz