piątek, 23 listopada 2012

Ragu do słoika



Ostatnio mąż mi wyjeżdżał za granicę więc musiałam coś do słoików porobić. Moja propozycja, to ragu.

Przepis z kuchni włoskiej, przywieziony z Toskanii, a dokładnie z CASCIANA TERME;)

Składniki

  • 1-2 kg mięsa mielonego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • przecier pomidorowy
  • cebula i czosnek - tylko do zjedzenia od razu- do słoików odradzam, bo powoduje rozszczelnianie słoików.
  • sól, pieprz
  • oliwa, ew. olej


Wykonanie:
Mięso mielone zalewamy wodą i moczymy, aż wyjdzie taka "paćka". Wstawiamy i gotujemy około godziny. Po czym dodajemy warzywa starte na tarce na grubych oczkach. Całość gotujemy aż woda zacznie odparowywać, a wszystko będzie miękkie. Dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała szybko, a warzywa dalej twarde, podlewamy wodą. Prawidłowo wszystko powinno gotować się na małym ogniu ok. 3 godzin. ;) Ale ja robię nieco ponad godzinę i też smaczne.
Na koniec pakuję gorące do słoików i zamykam. Wstawiam albo do garnka z wodą, albo do piekarnika w celu za pasteryzowania. Pasteryzowanie w temp 150 stopni, przez ok. 30 min.
Pamiętajcie o 1-2 cm wolnej przestrzeni pod pokrywką, bo sos będzie nadal pracował i wrzał. A w związku z tym może się przelewać przez zakrętki w trakcie pasteryzacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...