Ostatnio mąż mi wyjeżdżał za granicę więc musiałam coś do słoików porobić. Moja propozycja, to ragu.
Przepis z kuchni włoskiej, przywieziony z Toskanii, a dokładnie z CASCIANA TERME;)
Składniki
- 1-2 kg mięsa mielonego
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- przecier pomidorowy
- cebula i czosnek - tylko do zjedzenia od razu- do słoików odradzam, bo powoduje rozszczelnianie słoików.
- sól, pieprz
- oliwa, ew. olej
Wykonanie:
Mięso mielone zalewamy wodą i moczymy, aż wyjdzie taka "paćka". Wstawiamy i gotujemy około godziny. Po czym dodajemy warzywa starte na tarce na grubych oczkach. Całość gotujemy aż woda zacznie odparowywać, a wszystko będzie miękkie. Dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy. Jeśli woda wyparowała szybko, a warzywa dalej twarde, podlewamy wodą. Prawidłowo wszystko powinno gotować się na małym ogniu ok. 3 godzin. ;) Ale ja robię nieco ponad godzinę i też smaczne.
Na koniec pakuję gorące do słoików i zamykam. Wstawiam albo do garnka z wodą, albo do piekarnika w celu za pasteryzowania. Pasteryzowanie w temp 150 stopni, przez ok. 30 min.
Pamiętajcie o 1-2 cm wolnej przestrzeni pod pokrywką, bo sos będzie nadal pracował i wrzał. A w związku z tym może się przelewać przez zakrętki w trakcie pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz