wtorek, 20 listopada 2012

Solone mięso po włosku





Przepis ten przywiozłam ze słonecznej Toskanii. Tam jedzą prosciuto, a tu zrobiłam 3 rodzaje mięs jednym sposobem: boczek, schab i łopatkę.

Składniki:

  • dowolne mięso (na 3 cm mięso- od 10 dni do 2 tygodni leżakowania)
  • 3-4 kg soli
  • rozmaryn- 3 garście igieł
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek-3 główki
  • gałka muszkatołowa


Wykonanie:
Mięso myjemy, obkładamy czosnkiem, potem pieprzem delikatnie po całości, a następnie rozmarynem. Na koniec sypiemy dookoła grubo solą. umieszczamy mieso na tacce i przykrywamy grubą warstwą soli. Jeśli sól będzie schodzić po kilku dniach, dosypujemy soli i zakrywamy mięso. Mięso ok. 3 cm powinno stać tam 2 tygodnie. Im grubsze mięso, tym dłuższe solenie.











Po dwóch tygodniach, mięso myjemy i nabijamy na hak, drut na 2-3 godziny (nawet na noc) aby woda obciekła. Po czym posypujemy mięso dookoła pieprzem czarnym grubo, aby zakryć całe mięso oraz gałką muszkatołową, (przy czym jej tylko trochę- kilka szczypt).
Mięso od razu nadaje się do spożycia. 

2 komentarze:

  1. Oj, to musi być bardzo smaczne. Nie wiedziałam nigdy jak to się robi. Już zapisałam. DZiękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest super:) ja robię kolejny raz.. jak będzie gotowe to zrobię zdjęcie gotowego mięska:)

      Usuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...