Dziś o grzybach, bowiem utarło się przekonanie, że grzyby w zasadzie nie zawierają nic cennego i nie warto ich jeść. Nic bardziej mylnego. Przykładem są boczniaki.
BOCZNIAK OSTRYGOWATY - charakteryzuje się dużą zawartością
wody (86-90 %),
dzięki czemu jest niskokaloryczny. [1]
Jak podaje A. Maciąg ze 100 g świeżych grzybów otrzymuje się 10 g suszu, w skład
którego wchodzi:
- 5 g węglowodanów,
- 2,5 g białka,
- 0,1-0,2 g tłuszczu,
- 0,6-1,0 g składników mineralnych.
Dalej pisze, że boczniak zawiera 25,2 % substancji białkowych w suchej
substancji owocnika i 54 % w grzybni. W tym białku znajdują się wszystkie
aminokwasy egzogenne. Zawartość tłuszczu według badaczy wynosi 1-6,9 %.
W 100 g suchej masy
boczniaka jest około:
·
37 mg niacyny, (wit. PP, Wit. B3)
·
2,41 mg ryboflawiny (wit. B2)
·
0,15 mg
kwasu foliowego (folacyna, witamina B9, witamina M, witamina
B11, kwas listny)
Dodatkowo w 100 g suchej substancji znajduje się około:
·
3 g potasu,
·
130 mg wapnia,
·
125 mg sodu,
·
36 mg żelaza
·
1,6 mg cynku
[1] A. Maciąg, WARTOŚĆ ODŻYWCZA GRZYBÓW JADALNYCH, http://wsse-poznan.pl/wp-content/uploads/2011/01/12.pdf
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz