Witamina B12 zwana inaczej kobalaminą, ze względu na to, że centralnym atomem jest złożony organiczny związek chemiczny zawierający kobalt. Pełni on rolę regulatora produkcji erytrocytów, a jego niedobór powoduje anemię (niedokrwistość).
Różański, podaje że "Witamina
B12 wchłaniana jest w jelicie cienkim. Pomimo, że witamina B12 jest
syntetyzowana przez drobnoustroje jelita grubego, to i tak ta witamina nie jest
absorbowana w okrężnicy, o czym wiedziano już w latach 40 XX wieku. Bzdurą więc
jest mniemanie, że symbiotyczna mikroflora jelita grubego dostarcza nam
witaminę B12, owszem dostarcza, ale ta jest wydalana z kałem, co można
stwierdzić wykonując analizy chemiczne"[6].
Witamina B12 głównie w produktach pochodzenia
zwierzęcego.
Do źródeł witaminy B12Bw pożywieniu człowieka należą produkty mięsne, ryby, jajka, mleko i jego przetwory. Z produktów roślinnych są to pieczarki. Wyższe stężenia wykryto w skórce niż w kapeluszu, łodydze lub miąższu. Według naukowców wyniki te sugerują, że spożywanie pieczarek może uzupełniać poziom witaminy B12 w organizmie. Analizę witaminy B12 ze świeżo zebranych białych pieczarek ( Agaricus bisporus ) z pięciu gospodarstw, przeprowadzono drogą chromatografii powinowactwa i techniki HPLC-ESI-MS.[2]
Do źródeł witaminy B12Bw pożywieniu człowieka należą produkty mięsne, ryby, jajka, mleko i jego przetwory. Z produktów roślinnych są to pieczarki. Wyższe stężenia wykryto w skórce niż w kapeluszu, łodydze lub miąższu. Według naukowców wyniki te sugerują, że spożywanie pieczarek może uzupełniać poziom witaminy B12 w organizmie. Analizę witaminy B12 ze świeżo zebranych białych pieczarek ( Agaricus bisporus ) z pięciu gospodarstw, przeprowadzono drogą chromatografii powinowactwa i techniki HPLC-ESI-MS.[2]
W witaminę tę
często są wzbogacane płatki śniadaniowe [3]. Cennym źródłem witaminy B12 mogą być nieprzetwarzane płatki zbożowe.
Wbrew wcześniejszym poglądom, glony
nie zawierają witaminy B12, tylko jej analog strukturalny, który w przypadku
człowieka jest nieprzyswajalny i może utrudniać wchłanianie właściwej witaminy.
Produkty sojowe są wzbogacane w witaminę B12 w celu zapobiegania
niedoborom tej witaminy u osób, które nie spożywają produktów odzwierzęcych
(weganie). Stosuje się także suplementy diety.
Pewne wskazówki może zawierać
również dieta Genmai-Saishoku, która zawiera brązowy ryż, warzywa oraz
algi morskie. Jest to dieta wegańska jednak poziom witaminy B12 w
osoczu dorosłych i dzieci, którzy ją stosują nie odbiega od wyników grupy
kontrolnej[4]. Jak dotąd naukowcom nie udało się wytłumaczyć tego zjawiska[5].
Czym jest dieta Genmai-Saishoku?
Wg wikipedii:
" Genmai-saishoku, odmiana diety wegańskiej zawiera brązowy ryż, warzywa, glony i grzyby.
Czym jest dieta Genmai-Saishoku?
Wg wikipedii:
" Genmai-saishoku, odmiana diety wegańskiej zawiera brązowy ryż, warzywa, glony i grzyby.
Dieta opisana została w wynikach badań H. Suzuki nad
zawartością witaminy B12 w osoczu wegan. Opiera się na brązowym ryżu i
ogromnej ilości warzyw, w tym również "warzyw" morskich takich jak
glony i algi: nori, hijiki, wakame, kombu. Pożywienie
składające się na opisaną w badaniach dietę uprawiane było w warunkach
ekologicznych. Wiele ze składników odznaczało się wysoką zawartością kobaltu (gryka, fasola
azuki, fasola, shiitake,
hijiki). Według Suzuki poziom witaminy B12 w osoczu dzieci stosujących tę
dietę i u pozostałych dzieci w grupie
kontrolnej "niewegetarian" był zbliżony bez istotnych
statystycznie różnic."
Podobno grzybek Kombucha zawiera wit. B12.
http://www.hellozdrowie.pl/jedzenie/index/indeks-wartosci-odzywczych/witamina-b12 |
[1] http://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_B12
[2] Koyyalamudi, Sundar Rao, Jeong, Sang-Chul, Cho, Kai Yip,
Pang, Gerald. Vitamin B12 Is the Active Corrinoid Produced in
Cultivated White Button Mushrooms (Agaricus bisporus). „Journal of Agricultural
and Food Chemistry”. 57 (14), s. 6327-6333, 2009 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19552428
[3] Dietary
Supplement Fact Sheet: Vitamin B12. Office of Dietary Supplements, National
Institutes of Health. [dostęp 23.11.2011].
[4] Witamina B12 w tempeh, glonach, produktach ekologicznych i
innych produktach roślinnych. [dostęp 24.05.20112].
[5] Suzuki,Hideo. Serum Vitamin B12 Levels in Young
Vegans Who Eat Brown Rice. „Journal of Nutritional Science and Vitaminology”.
41 (6), s. 587-594, 1995
[6] http://rozanski.li/?p=2043
tekst z wikipedii
tekst z wikipedii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz