Dziś chciałam Wam zaproponować zupę z borowików. Robi się ją bardzo prosto.
Składniki:
- 500g/700g grzybów- prawdziwki świeże z lasu
- wywar z warzyw - 5 szklanek - (2 marchewki, pietruszka, natka pietruszki, cebula, pól małego selera)- Liczbę warzyw można dowolnie zwiekszyć wg uznania.
- śmietana/jogurt- opcjonalnie (ja nie dawałam)
- łyżka oliwy
- pieprz mielony - wg uznania
- sól
- listek laurowy- 3 sztuki
- ziele angielskie- kilka sztuk
- makaron ( u mnie drobny wyglądający jak ryż)
Wykonanie:
Surowe grzyby obrać, pokroić i umyć, a następnie zagotować w osobnym garnku z zielem angielskim, listkiem laurowym i dodatkiem soli. [Osobiście nie lubię wywaru z surowych, ale przy suszonych daję cały wywar z grzybów do zupy.] Gotować około 10 minut i odcedzić. Warzywa wrzucić do garnka pokrojone w dowolny sposób i ugotować by były lekko twarde. Można ugotować na bazie rosołu z kury, czy kości wołowych - nie będzie wege. Do wywaru dodać ugotowane i przelane zimną wodą borowiki (można dolać wywar z nich). Ugotować do miękkości. Prawdziwki są zwykle twarde i chrupiące, szczególnie te młode. Zupę doprawić solą, pieprzem, i posiekaną pietruszką, zabielić śmietaną lub jogurtem. Można dodać natkę pietrszuki i podawać z makaronem.
Można zrobić też inaczej. Borowiki pokrojone podsmażyć na maśle i wraz z cebulą, a następnie dodać do bulionu warzywnego.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz