piątek, 20 grudnia 2013

Zakwas buraczany na wigilię


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 3 l wody
  • 2 łyżki płaskie soli do przetworów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 kawałek chrzanu w korzeniu


Wodę zagotować, ostudzić i dodać do niej sól i cukier. Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Do słoja wrzucić plastry buraków, dodać czosnek, chrzan i zalać wodą z solą i cukrem. Na wierzch dać jedną kromkę chleba żytniego. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po 3 dniach wyjąć chleb i zebrać z wierzchu pianę. 

Na wigilię do barszczu jak znalazł:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...