Każdy z nas wie, jak ważnym składnikiem budulcowym dla naszego
organizmu jest białko. Słowo "proteina" oznacza z łaciny
"pierwszy, najważniejszy". 
Rola w organizmie
Białko pełni rozmaite funkcje w naszym organizmie i tak wchodzi w
skład większości elementów naszego organizmu, jak włosy, paznokcie, skóra,
komórki, Odpowiedzialne jest za transport w komórce i poza nią, niezbędne do
regeneracji tkanek oraz reguluje poziom i aktywność enzymów oraz hormonów i
przeciwciał.[1]
Dziennie spożycie białka
Grupy ludności 
 | 
  
Ogółem [g] 
 | 
  
[%] energii z białka 
 | 
 
Dzieci 1-3 lat 
 | 
  
45 
 | 
  
14 
 | 
 
Dzieci 4-6 lat 
 | 
  
55 
 | 
  
13 
 | 
 
Dzieci 7-9 lat 
 | 
  
65 
 | 
  
13 
 | 
 
Chłopcy 10-12 lat 
 | 
  
75 
 | 
  
12 
 | 
 
Dziewczęta 10-12 lat 
 | 
  
75 
 | 
  
13 
 | 
 
Młodzież męska 13-15 lat 
 | 
  
95 
 | 
  
12-13 
 | 
 
Młodzież męska 16-20 lat 
 | 
  
100 
 | 
  
11-13 
 | 
 
Młodzież żeńska 13-15 lat 
 | 
  
85 
 | 
  
12-13 
 | 
 
Młodzież żeńska 16-20 lat 
 | 
  
80 
 | 
  
12-13 
 | 
 
Mężczyźni 21-64 lat praca
  lekka 
 | 
  
75 
 | 
  
11-12 
 | 
 
Mężczyźni 21-64 lat praca
  umiarkowana 
 | 
  
85 
 | 
  
11-12 
 | 
 
Mężczyźni 21-64 lat praca
  ciężka 
 | 
  
95 
 | 
  
10-11 
 | 
 
Mężczyźni 21-64 lat praca
  bardzo ciężka 
 | 
  
100 
 | 
  
9-10 
 | 
 
Kobiety 21-59 lat praca
  lekka 
 | 
  
70 
 | 
  
12-13 
 | 
 
Kobiety 21-59 lat praca
  umiarkowana 
 | 
  
80 
 | 
  
11-13 
 | 
 
Kobiety 21-59 lat praca
  ciężka 
 | 
  
90 
 | 
  
11-12 
 | 
 
Kobiety ciężarne (II
  połowa ciąży) 
 | 
  
95 
 | 
  
14 
 | 
 
Kobiety karmiące 
 | 
  
110 
 | 
  
13 
 | 
 
Mężczyźni 65-75 lat 
 | 
  
70 
 | 
  
12 
 | 
 
Mężczyźni powyżej 75 lat 
 | 
  
65 
 | 
  
12 
 | 
 
Kobiety 60-75 lat 
 | 
  
70 
 | 
  
13 
 | 
 
Kobiety powyżej 75 lat 
 | 
  
65 
 | 
  
13 
 | 
 
*(według Szczygieł A. i inni: Normy żywienia IŻŻ, zaktualizowane w 1980 r. Żyw.
Człow. i Metab., 10, 2, 143, 1983.)
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/bialka.htm
Kobiety – od 55-65 gramów
Mężczyźni – 65-90 gramów
Dzieci na diecie tradycyjnej mają przekroczone spożycie
białka o 600 proc., dzieci na diecie wegetariańskiej – 400 proc, a dzieci
wegańskie – o 200 proc.[2]
"Nadmierne spożycie białka powoduje spustoszenie w
organizmach dzieci. Podnosi poziom insuliny i insulinopodobnego czynnika IGF-1
oraz zwiększa ryzyko rozwoju otyłości. Według najnowszych badań, zarówno dzieci jak i dorośli jedzą za dużo mięsa"[2]. 
Przykladowo posiłek składający się z dania mięsnego, kanapki z serem żółtym lub makrelą wcześniej, a na wieczór kanapka z wędliną już przekracza dzienną normę spożycia białka.
Należy przestrzegać przed dietą Dukana, po której organizm jest tak zakwaszony, i wyniszczony, że trudno niekiedy uratować nerki. Kwasica, kamienie nerkowe, to kolejne objawy przebiałczenia organizmu. 
1 gram białka to 4 kalorie.
W tabeli znajdziecie informacje na temat produktów, w których jest białko wraz z
jego ilością w 100 gramach produktu. Tabela została podzielona na dwie grupy,
dla osób jedzących mięso, oraz dla wegetarian. 
Tabela 1. Białko w produktach pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
Produkty pochodzenia zwierzęcego  
- białko pełnowartościowe  
 | 
  
Produkty pochodzenia roślinnego  
 - Białko  podstawowe pochodzenia roślinnego 
 | 
 
Mięso   
 
Drób  
  | 
  
Rośliny strączkowe  
·        
  fasola
  biała (6,6g /100g); 
·        
  fasola
  JAŚ gotowana (9,1g/100g) 
·        
  fasola
  czerwona (5,3g/100g) 
·        
  bób
  (ziarna suche- 27,8g, gotowane 7g/100g) 
·        
  ciecierzyca
  gotowana (7g/100g) 
·        
  groszek
  zielony (6,6g/100g) 
·        
  groch
  gotowany (8,3g/100g) 
 | 
 
Mleko  
 
pasteryzowane 0-3% (3,4-3,6g/100ml) 
  | 
  
Mleko   
  | 
 
Sery
   
·        
  twarożek
  (12,5-13,6g w 100g); 
·        
  parmezan
  (35,1g w 100g); 
·        
  edamski
  (27g/100g) 
·        
  bryndza
  (18,5g/100g) 
·        
  feta
  (17,2g/100g) 
·        
  gouda
  pełnotłusty (28,2g/100g) 
·        
  kozi
  miękki (19g/100g) 
·        
  kozi
  twardy (31,3g/100g) 
·        
  mozzarella
  (15,3g/100g) 
·        
  parmezan
  (42g/100g) 
·        
  pleśniowy
  (21,6g/100g) 
·        
  topiony
  kremowy (17,4g/100g) 
 | 
  
·        
  tofu
  (7,2g /100g) 
 | 
 
Jaja   
  | 
  
Orzechy  
·        
  orzeszki
  pistacjowe (21,1g /100g); 
·        
  orzechy
  arachidowe (25,9g/100g) 
·        
  orzeszki
  ziemne (24,3g /100g); 
·        
  migdały
  (21,9 /100g); 
·        
  orzechy
  kokosowe (miąższ) (3,5g/100g) 
·        
  orzechy
  nerkowca (18,3g/100g) 
·        
  orzechy
  laskowe (14,8g/100g) 
·        
  orzechy
  włoskie (16,3g/100g) 
·        
  sezam
  (23,8g/100g) 
·        
  słonecznik
  (25,4g/100g) 
·        
  wiórki
  kokosowe (5,8g/100g) 
 | 
 
Ryby  
  | 
  
Kiełki 
·        
  Soczewicy
  (8,8g/100g) 
·        
  Lucerny
  (4,6g/100g) 
·        
  Soi (13g/100g) 
 | 
 
Owoce morza  
  | 
  
Ziarna zbóż 
·        
  otręby
  (14,1g -17,5g w 100g); 
·        
  chleb
  pełnoziarnisty (8,8g białka w 100g); 
·        
  soczewica
  (7,6g w 100g); 
·        
  ciecierzyca
  (8g w 100g); 
·        
  soja
  (36g w 100g) 
·        
  kasza
  gryczana (13g/100g) 
·        
  kasza
  jaglana (11,2g/100g) 
·        
  jęczmienna
  – pęczak (8,3g/100g) 
·        
  jęczmienna
  perłowa (7g/100g) 
·        
  kuskus
  (13g/100g) 
·        
  mąka
  gryczana (12,1g/100g) 
·        
  mąka
  sojowa pełnotłusta (46,4g/100g) 
·        
  owies
  (17,2g/100g) 
 | 
 
Nasiona
  /pestki  
  | 
 |
Grzyby 
  | 
 
Źródło: Opracowanie własne na podstawie http://kalorycznosc.eu.interiowo.pl
Należy mieć oba rodzaje
białek w diecie. Dlatego właśnie należy układać dietę w proporcji. Według doradców żywienia
oba białka powinny znaleźć się w diecie, zarówno pochodzenia roślinnego jak i
zwierzęcego, w proporcji 50% białko zwierzęce i 50% białko roślinne [3].
Najlepiej zrównoważonym pod względem białkowo-kalorycznym są
zboża, nasiona roślin strączkowych i warzywa. Zawierają one spore ilości
białka, wystarczające dla organizmu i nie w nadmiarze.
Wynika z tego, że to co najzdrowsze i w odpowiednich
proporcjach mamy w roślinach. Dlatego przykładem wegetarian warto wyeliminować mięso z jadłospisu. Obecnie w dobie produkcji mięsa na chemii, antybiorykach, hormonach wzrostu itp. nie wiemy co na prawdę jemy...
Skutki niedoborów białek
- chroniczne zmęczenie,
- wypadanie włosów
- utrata masy mięśniowej,
- zaburzenia gospodarki
hormonalnej,
- utrata elastyczności
skóry, 
- przyspieszone
powstawanie zmarszczek, rozstępów, zwisów skóry, (podczas odchudzania)
- uzależnienie od
węglowodanów i wzrost wagi.
Białko w diecie dzieci
Dzieci od 1-3 roku życia powinny spozywać 45g białka czyli okolo 14% energii powinno pochodzić z białek. Dzieci od 4-6 lat 55gram, zaś w wieku 7-9 lat o 10g więcej. Od 10-12 roku życia zarówno chłopcy jak i dziewczęta powinny spozywać 75g białka dziennie, zaś od 13-15 lat od 85 gramów (dziewczęta) do 95gramów (chlopcy).
[1] http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/wegetarianizm/254121,Dieta-wegetarianska-gdzie-szukac-bialka.html
[2] http://natemat.pl/72247,przebialczeni-polacy-przesadzaja-z-bialkiem
[3] http://www.panoramaradomska.pl/x.php/1,1304/Gdzie-szukac-bialka-.html

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz