Składniki (na ok. 10 kotletów):
- 
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
 - 
100 g ryżu (najlepiej długoziarnistego lub basmati)
 - 
1 duża cebula
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
1 jajko
 - 
2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia
 - 
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
 - 
1 łyżka świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)
 - 
1 łyżeczka słodkiej papryki
 - 
sól, pieprz do smaku
 - 
olej do smażenia
 
Przygotowanie:
- 
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko (trochę krócej niż normalnie) i odcedź. Wystudź.
 - 
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, następnie przestudź.
 - 
W dużej misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Masa powinna być zwarta – jeśli za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
 - 
Formuj kotlety, lekko spłaszczone. Każdy obtocz delikatnie w bułce tartej.
 - 
Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron (ok. 3-4 minuty z każdej strony).
 
Pomysły na podanie:
- 
Z lekką sałatką z ogórka i koperku
 - 
Z sosem tzatziki lub klasycznym sosem pieczarkowym
 - 
Z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz