Składniki (na ok. 10 kotletów):
-
500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)
-
100 g ryżu (najlepiej długoziarnistego lub basmati)
-
1 duża cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 jajko
-
2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia
-
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżka świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
sól, pieprz do smaku
-
olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko (trochę krócej niż normalnie) i odcedź. Wystudź.
-
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, następnie przestudź.
-
W dużej misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Masa powinna być zwarta – jeśli za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.
-
Formuj kotlety, lekko spłaszczone. Każdy obtocz delikatnie w bułce tartej.
-
Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron (ok. 3-4 minuty z każdej strony).
Pomysły na podanie:
-
Z lekką sałatką z ogórka i koperku
-
Z sosem tzatziki lub klasycznym sosem pieczarkowym
-
Z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz