niedziela, 27 kwietnia 2025

Kotlety mielone z ryżem

 

Składniki (na ok. 10 kotletów):

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego)

  • 100 g ryżu (najlepiej długoziarnistego lub basmati)

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 jajko

  • 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia

  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżka świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • sól, pieprz do smaku

  • olej do smażenia




Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie na półmiękko (trochę krócej niż normalnie) i odcedź. Wystudź.

  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na odrobinie oleju, następnie przestudź.

  3. W dużej misce wymieszaj mięso, ryż, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, zioła i przyprawy. Masa powinna być zwarta – jeśli za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej.

  4. Formuj kotlety, lekko spłaszczone. Każdy obtocz delikatnie w bułce tartej.

  5. Smaż na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron (ok. 3-4 minuty z każdej strony).


Pomysły na podanie:

  • Z lekką sałatką z ogórka i koperku

  • Z sosem tzatziki lub klasycznym sosem pieczarkowym

  • Z pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...