Materiał prasowy
Według badań TNS Global, przeprowadzonych na zlecenie Fundacji
BOŚ, aż 83 proc. Polaków[1] uważa, że w
domu zje bezpieczniej niż w restauracji. Niestety rzeczywistość jest inna. To
samo badanie wykazało, że ponad połowa Polaków myje lodówkę rzadziej niż raz w
miesiącu, a do tego kroi warzywa i owoce na tej samej desce, na której kroiła
surowe mięso. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że „zjada” bakterie już na
śniadanie, a zatrucia pokarmowe domowników najczęściej łączone są z nieświeżą
żywnością, a nie mało higieniczną kuchnią.
Restauratorzy mają obowiązek
postępowania według licznych przepisów prawnych. Przestrzegają surowych zasad
higieny, monitorują wykorzystywane przez siebie urządzenia oraz prowadzą
skomplikowaną dokumentację wszystkich surowców. Ich „potknięcia” mogą zostać
skontrolowane przez Państwową Inspekcję Sanitarną (SANEPID), która pilnuje, by
serwowane posiłki spełniały normy higieny i bezpieczeństwa. A co z naszymi
kuchniami?
- SANEPID nie przeprowadza kontroli w mieszkaniach, a w niektórych przypadkach byłoby to wskazane. Wyniki wielu badań pokazują, że ponad połowa zatruć pokarmowych wynika z nieprawidłowego obchodzenia się z produktami w warunkach domowych[2], a nasza wiedza o higienie w kuchni jest zdecydowanie za mała - mówi Aleksandra Koper, Ekspert ds. żywienia z Fundacji BOŚ, która właśnie wystartowała z kampanią edukacyjną „Higieniczna Kuchnia”.
- SANEPID nie przeprowadza kontroli w mieszkaniach, a w niektórych przypadkach byłoby to wskazane. Wyniki wielu badań pokazują, że ponad połowa zatruć pokarmowych wynika z nieprawidłowego obchodzenia się z produktami w warunkach domowych[2], a nasza wiedza o higienie w kuchni jest zdecydowanie za mała - mówi Aleksandra Koper, Ekspert ds. żywienia z Fundacji BOŚ, która właśnie wystartowała z kampanią edukacyjną „Higieniczna Kuchnia”.
Brudne
dłonie to siedlisko bakterii
Dbanie
o higienę w kuchni powinniśmy zacząć od samych siebie. Mycie rąk to podstawa
bezpieczeństwa spożywanych przez nas posiłków. Szacuje się, że na 1 cm² naszej dłoni może
znajdować się nawet 5 000 000 bakterii[3].
Część z nich to tzw. fizjologiczna mikroflora skóry, jednak oprócz niej nasze
ręce to prawdziwe siedlisko bakterii chorobotwórczych, które w każdej chwili
mogą przenieść się na jedzenie. Pokonać możemy je tylko w jeden, sprawdzony
sposób – dokładnym, przynajmniej dwudziestosekundowym myciem dłoni mydłem po
bieżącą ciepłą wodą. Co ciekawe, równie ważne co mycie rąk, jest ich późniejsze
wysuszenie. Drobnoustroje takie jak bakterie E. coli, czy Salmonelli z o wiele
większą łatwością przyklejają się do wilgotnej skóry, skąd mogą przedostać się
do naszego pokarmu.
- Pamiętajmy, aby myć ręce
nie tylko przed przystąpieniem do przygotowywania posiłku, ale też w jego
trakcie. Jeśli tego nie zrobimy np. po krojeniu surowego mięsa możemy przenieść
na inne produkty spożywcze groźne bakterie. Przykładem może być tu szczep
Escherichi coli (O157:H7), którego zaledwie 100 komórek może doprowadzić do groźnego
zatrucia. Uznaje się, że jest to jedna z najbardziej niebezpiecznych bakterii
występujących w żywności, bowiem śmiertelność sięga tu aż 70 proc. - ostrzega Aleksandra Koper, Ekspert ds. żywienia z Fundacji BOŚ.
Aleksandra Koper |
Mycie
żywności
W
niektórych przypadkach wystarczy umycie żywności pod gorącą, bieżącą wodą,
jednak niektóre z produktów powinniśmy umyć kuchennym detergentem (np. płynem
do mycia naczyń) lub mydłem. Mowa tu głównie o jajach i owocach cytrusowych. Te
pierwsze zawierają na swojej skorupce groźne bakterie Salmonelli, które w
chwili rozbijania mogą przedostać się do naszego pokarmu. Dokładne mycie owoców
pozwala natomiast na usunięcie z ich powierzchni pestycydów.
Zrób porządek w kuchni
Zacznij od naczyń, które „czekają” w zlewozmywaku.
Pozostawienie ich brudnych
(z resztkami jedzenia), może doprowadzić do rozwoju bakterii. Zawsze przed przygotowaniem żywności, jak i po, myj blat kuchenny. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ blaty są główną powierzchnią roboczą w kuchni – czasem kładziemy żywność bezpośrednio na nich (np. surowe mięso czy ryby, które mogą być siedliskiem wielu szkodliwych dla zdrowia bakterii). Płyta kuchenki gazowej jest kolejnym miejscem, które trzeba oczyścić. Piekarnik i okap warto myć z pomocą specjalnego detergentu odtłuszczającego. Na koniec zajmij się koszem na śmieci - kłębowiskiem drobnoustrojów, które mogą być przyczyną zatruć. Ustaw go w osobnej szafce i trzymaj pod przykryciem. Kosz i szafkę należy regularnie sprzątać – przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej przy każdym wyrzucaniu śmieci.
(z resztkami jedzenia), może doprowadzić do rozwoju bakterii. Zawsze przed przygotowaniem żywności, jak i po, myj blat kuchenny. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ blaty są główną powierzchnią roboczą w kuchni – czasem kładziemy żywność bezpośrednio na nich (np. surowe mięso czy ryby, które mogą być siedliskiem wielu szkodliwych dla zdrowia bakterii). Płyta kuchenki gazowej jest kolejnym miejscem, które trzeba oczyścić. Piekarnik i okap warto myć z pomocą specjalnego detergentu odtłuszczającego. Na koniec zajmij się koszem na śmieci - kłębowiskiem drobnoustrojów, które mogą być przyczyną zatruć. Ustaw go w osobnej szafce i trzymaj pod przykryciem. Kosz i szafkę należy regularnie sprzątać – przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej przy każdym wyrzucaniu śmieci.
[1]
Badanie TNS Global, przeprowadzone w dniach: 10-24 lut 2015 r. Metoda: Omnibus.
Próba reprezentatywna: 1000 osób.
[2]
Za: Renata Korzeniowska-Ginter, Ewa Czarniecka-Skubina: Przestrzeganie zasad
higieny podczas przygotowywania posiłków w warunkach domowych, Probl Hig
Epidemiol 2011, 92(4): 792-795.
[3]
Raport „Higiena rąk i otoczenia Polaków”, 2010 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz