poniedziałek, 8 września 2014

Zupa borowikowa - z grzybów świeżych


Dziś chciałam Wam zaproponować zupę z borowików. Robi się ją bardzo prosto.

Składniki:
  • 500g/700g grzybów- prawdziwki świeże z lasu
  • wywar  z warzyw - 5 szklanek - (2 marchewki, pietruszka, natka pietruszki, cebula, pól małego selera)-  Liczbę warzyw można dowolnie zwiekszyć wg uznania.
  • śmietana/jogurt- opcjonalnie (ja nie dawałam)
  • łyżka oliwy
  • pieprz mielony - wg uznania
  • sól
  • listek laurowy- 3 sztuki
  • ziele angielskie- kilka sztuk
  • makaron ( u mnie drobny wyglądający jak ryż)


Wykonanie:
Surowe grzyby obrać, pokroić i umyć, a następnie zagotować w osobnym garnku z zielem angielskim, listkiem laurowym i dodatkiem soli. [Osobiście nie lubię wywaru z surowych, ale przy suszonych daję cały wywar z grzybów do zupy.] Gotować około 10 minut i odcedzić. Warzywa wrzucić do garnka pokrojone w dowolny sposób i ugotować by były lekko twarde. Można ugotować na bazie rosołu z kury, czy kości wołowych - nie będzie wege. Do wywaru dodać ugotowane i przelane zimną wodą borowiki (można dolać wywar z nich). Ugotować do miękkości.  Prawdziwki są zwykle twarde i chrupiące, szczególnie te młode. Zupę doprawić solą, pieprzem, i posiekaną pietruszką, zabielić śmietaną lub jogurtem. Można dodać natkę pietrszuki i podawać z makaronem.

Można zrobić też inaczej. Borowiki pokrojone podsmażyć na maśle i wraz z cebulą, a następnie dodać do bulionu warzywnego.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...