Zapraszam Was na niesamowicie
pyszną zupę na zielono. Przypomina szczawiową, ale nie jest kwaśna, nie zawiera
szczawianów. Za to jest ze szpinaku i sałaty. Smak ma delikatny. Uważam ją za
mały eksperyment który naprawdę warto polecić. Jest bowiem bardzo smaczna.
Składniki:
- woda
 - 6 liści sałaty
 - 3 garście szpinaku
 - 3 marchwie
 - Seler
 - Kilka listków lubczyku
 - Garść natki pietruszki
 - Łyżka masła/margaryny
 - Sól
 - Papryka czerwona- przyprawa
 - Pieprz
 - 4 jaja
 - 5 kromek chleba 
 - 3 łyżki oleju
 
Wykonanie:
Sałatę i szpinak podsmażamy na
maśle/margarynie przez 3 minuty. Wywar z rosołu zagotowujemy, dodajemy warzywa,
przyprawy. Na koniec dodajemy podsmażony szpinak i sałatę. Aby szybciej się
wszystko ugotowało rozdrabniamy blenderem. Wszystko gotujemy krótko do
zagotowania. Dodajemy łyżkę śmietany dla kolorytu i smaku.
W międzyczasie gotujemy jajka na
twardo. W innej patelni wylewamy trochę oleju i podsmażamy grzanki. Można lekko
posolić, ale nie trzeba.
Danie to pomijając przyprawy i
grzanki można podawać małym dzieciom. Szpinak zawiera dużo żelaza. Więcej o
zaletach szpinaku możecie poczytać w innym artykule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz