Zapraszam Was na niesamowicie
pyszną zupę na zielono. Przypomina szczawiową, ale nie jest kwaśna, nie zawiera
szczawianów. Za to jest ze szpinaku i sałaty. Smak ma delikatny. Uważam ją za
mały eksperyment który naprawdę warto polecić. Jest bowiem bardzo smaczna.
Składniki:
- woda
- 6 liści sałaty
- 3 garście szpinaku
- 3 marchwie
- Seler
- Kilka listków lubczyku
- Garść natki pietruszki
- Łyżka masła/margaryny
- Sól
- Papryka czerwona- przyprawa
- Pieprz
- 4 jaja
- 5 kromek chleba
- 3 łyżki oleju
Wykonanie:
Sałatę i szpinak podsmażamy na
maśle/margarynie przez 3 minuty. Wywar z rosołu zagotowujemy, dodajemy warzywa,
przyprawy. Na koniec dodajemy podsmażony szpinak i sałatę. Aby szybciej się
wszystko ugotowało rozdrabniamy blenderem. Wszystko gotujemy krótko do
zagotowania. Dodajemy łyżkę śmietany dla kolorytu i smaku.
W międzyczasie gotujemy jajka na
twardo. W innej patelni wylewamy trochę oleju i podsmażamy grzanki. Można lekko
posolić, ale nie trzeba.
Danie to pomijając przyprawy i
grzanki można podawać małym dzieciom. Szpinak zawiera dużo żelaza. Więcej o
zaletach szpinaku możecie poczytać w innym artykule.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz