Składniki:
100 dag mąki
30 dag cukru
40 dag margaryny
10 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
6 jajek
4 łyżki kakao
Masa:
gotowa masa krówkowa lub kajmakowa
Polewa czekoladowa:
2 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki ciemnego kakao
margaryna
Dekoracje:
biała czekolada
lukier
Wykonanie:
Mleko podgrzać. Rozpuścić drożdże. Poczekać aż wyrosną i przestygną. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać drożdże i margarynę. Odstawić na 8 godzin. Potem masę wymieszać z mąką i kakao. Piec ok. 40 minut.
Upieczone ciasto podzielić na pół. Na jednym placku rozprowadzić masę krówkową lub kajmakową. Przykryć drugim plackiem.
Przygotowujemy polewę:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao. Rozpuścić margarynę aż do zagotowania się, wlać w to masę i miksować do zgęstnienia. Polewamy ciasto.
Dekorowanie:
Czekoladę ścieramy na tarce. Posypujemy rant ciasta. Lukier przekładamy do rękawa i wykonujemy napis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz