Zrobiłam wczoraj na obiad pyszną zieloną zupę:) Mimo, że może nie wygląda ładnie, to była bardzo smaczna. Przyznam, że zrobiłam na kostkach rosołowych, wolę je niż mięso, z tego względu, że zupa nie jest tłusta, a jak pomyślę o mięsie- antybiotykach, hormonach i kto wie co tam jeszcze, to wolę glutaminian sodu.
Ale to moja decyzja i jeśli ktoś chce zrobić na kościach, to oczywiście nic mi do tego:)
Składniki:
- 4 l wody
- 2 kostki rosołowe
- 3 pietruszki małe
- 2 duże marchewki
- kawałek pora
- 1 cebula
- szklanka soczewicy zielonej- namoczona we wrzątku
- 1,5-2 szklanki grochu łuskanego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 łyżki mąki do zagęszczenia
Wykonanie:
Składniki umyć, pokroić na drobne kawałki, ja marchewkę i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Pozostałe składniki wrzucić do garnka i gotować, do miękkości.Jedynie groch i soczewicę namoczyć we wrzątku i dodać po ok. 20 min. gotowania warzyw. Na koniec zupę zblendować i dodać szklankę zimnej wody w której rozrobiliśmy mąkę pszenną- w celu zagęszczenia.
Gotujemy ok 5 minut po dodaniu mąki. Na koniec robię grzanki. Zwykły chleb kroję w kostkę i wrzucam na olej, solę, podsmażam na brązowy kolor (jak niżej). Zalewam zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz