piątek, 28 czerwca 2013

Zupa królewska II z jajkiem i grzankami


Zapraszam Was na niesamowicie pyszną zupę na zielono. Przypomina szczawiową, ale nie jest kwaśna, nie zawiera szczawianów. Za to jest ze szpinaku i sałaty. Smak ma delikatny. Uważam ją za mały eksperyment który naprawdę warto polecić. Jest bowiem bardzo smaczna.


Składniki:
  • woda
  • 6 liści sałaty
  • 3 garście szpinaku
  • 3 marchwie
  • Seler
  • Kilka listków lubczyku
  • Garść natki pietruszki
  • Łyżka masła/margaryny
  • Sól
  • Papryka czerwona- przyprawa
  • Pieprz
  • 4 jaja
  • 5 kromek chleba
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Sałatę i szpinak podsmażamy na maśle/margarynie przez 3 minuty. Wywar z rosołu zagotowujemy, dodajemy warzywa, przyprawy. Na koniec dodajemy podsmażony szpinak i sałatę. Aby szybciej się wszystko ugotowało rozdrabniamy blenderem. Wszystko gotujemy krótko do zagotowania. Dodajemy łyżkę śmietany dla kolorytu i smaku.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo. W innej patelni wylewamy trochę oleju i podsmażamy grzanki. Można lekko posolić, ale nie trzeba.

Danie to pomijając przyprawy i grzanki można podawać małym dzieciom. Szpinak zawiera dużo żelaza. Więcej o zaletach szpinaku możecie poczytać w innym artykule.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...