Jeśli dziecko nie jest uczulone na truskawki i nabiał, polecamy pyszne naleśniki.
Składniki:
- 30 dag truskawek
- 1/2 śmietany 30%
- 1/2 kg mąki
- 1/2 l mleka
- szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Wykonanie:
Z mąki, mleka, oleju, wody, jajka soli i cukru waniliowego sporządzić ciasto naleśnikowe dodając albo więcej mąki, albo dolewając mleka w zależności od tego jaką gęstość ciasta chcemy mieć. Im gęstsze ciasto tym grubsze naleśniki.
Farsz do naleśników:
truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na talarki. Z części przygotować sos truskawkowy (ja dodaję cukier), dodać pół śmietany 30%. Resztę śmietany można zostawić do polania naleśników.
Ale pyszniutkie musiało być ;) Nawet ja bym takie schrupała !
OdpowiedzUsuń