niedziela, 23 czerwca 2013

Sok truskawkowy


Składniki:

  • 10 kg truskawek
  • 8 kg cukru


Wykonanie:
Truskawki umyć, obrać z szypułek i wsypać do sokownika. W mój wchodzi 4 kg owoców (2 łubianki)
W połowie dodać 1,5 kg cukru. Po wsypaniu reszty owoców zasypać kolejnym 1,5 kg cukru. Na około 4 kg wchodzi niecałe 3 kg cukru. Sok wychodzi gęsty, słodki i po rozrobieniu z wodą jest nadal słodki.
Nie psuje się bo cukier konserwuje. Soki przelać do czystych suchych butelek, zamknąć i zapasteryzować. Soki pasteryzuję około 10 - 20 minut od zagotowania wody. Wyszło mi 9 litrów soku rozlanych w 10 butelkach. Dwie już wypite :(




Rada:  Można dodatkowo wieczka jak ostygnie sok w butelce zalać parafiną, by nie dostało się powietrze do środka butelki. 


2 komentarze:

  1. czy nie ma tu pomyłki? chodzi mi o ilość cukru, bo czy to jednak nie za dużo??

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze dawałam 2 kg na jeden cały sokownik owoców. Jednak po rozrobieniu z wodą, soki były mało słodkie. Dodając nawet kilogram więcej cukru, na pewno wyjdzie dobry syrop do rozrabiania z wodą.

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...