Indeks
glikemiczny (IG) to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość
jego, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu produktu. Dzięki informacji, można wybierać produkty, o niskiej wartości IG i w ten sposób ograniczyć poziom
glukozy we krwi. Indeks ten dotyczy wyłącznie węglowodanów, ponieważ tłuszcze i białka nie powodują wysokiego wzrostu poziomu
glukozy. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi,
po spożyciu tego produktu.
Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie
przekracza 60.
Błonnik ma działanie spowalniające wchłaniania cukru do krwiobiegu, oraz
wspomagające pracę jelit, dlatego warto go spożywać razem z produktami
żywnościowymi o wyższym IG.
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja | 0 |
Kawa, herbata | 0 |
Majonez (jaja, olej, musztarda) | 0 |
Owoce morza | 0 |
Ryby | 0 |
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) | 0 |
Śmietana kwaśna | 0 |
Sos sojowy (bez cukru) | 0 |
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy | 0 |
Wino wytrawne (czerwone, białe) | 0 |
Wołowina | 0 |
Ocet | 5 |
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) | 5 |
Skorupiaki | 5 |
Awokado | 10 |
Agawa (syrop) | 15 |
Agrest złoty | 15 |
Brukselka | 15 |
Cebula | 15 |
Cukinia | 15 |
Cykoria | 15 |
Czarna porzeczka | 15 |
Fasolka pnąca | 15 |
Fasolka szparagowa | 15 |
Grzyby | 15 |
Imbir | 15 |
Kalafior | 15 |
Kapusta | 15 |
Kiełki (fasoli mung, soi, …) | 15 |
Kiszona kapusta | 15 |
Koper | 15 |
Korniszony (bez cukru) | 15 |
Mączka chleba świętojańskiego | 15 |
Migdały | 15 |
Ogórek | 15 |
Oliwki | 15 |
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac | 15 |
Orzeszki ziemne (fistaszki) | 15 |
Papryczki Chili | 15 |
Papryka (czerwona, zielona, żółta) | 15 |
Pesto | 15 |
Piniola | 15 |
Por | 15 |
Rabarbar | 15 |
Rzodkiew | 15 |
Sałata | 15 |
Seler naciowy | 15 |
Soja | 15 |
Szczaw | 15 |
Szparagi | 15 |
Szpinak | 15 |
Tofu | 15 |
Zarodki (przenne) | 15 |
Acerola | 20 |
Artiszoki | 20 |
Bakłażan | 20 |
Czekolada gorzka (>80% kakao) | 20 |
Czereśnie | 20 |
Fruktoza | 20 |
Jogurt sojowy | 20 |
Kakao (bez cukru) | 20 |
Karczochy | 20 |
Pędy bambusa | 20 |
Śmietana sojowa | 20 |
Sok cytrynowy (niesłodzony) | 20 |
Sos z tamaryndy (bez cukru) | 20 |
Agrest niebieski | 25 |
Borówki | 25 |
| |
Czekolada gorzka (>70% kakao) | 25 |
Czerwona porzeczka | 25 |
Fasola mung, flagolet | 25 |
Humus | 25 |
Jeżyny | 25 |
Mąka sojowa | 25 |
Maliny | 25 |
Masło migdałowe | 25 |
Masło z orzechów laskowych | 25 |
Pestki z dyni | 25 |
Truskawki | 25 |
Wiśnie | 25 |
Zielona soczewica | 25 |
Buraki surowe czerwone | 30 |
Ciecierzyca gotowana | 30 |
Czerwona soczewica | 30 |
Czosnek | 30 |
Dżem słodzony sokiem owocowym | 30 |
Grejpfrut | 30 |
Gruszka | 30 |
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) | 30 |
Mandarynki | 30 |
Marakuja | 30 |
Marchew surowa | 30 |
Marmolada bez cukru | 30 |
Migdałowe mleko | 30 |
Mleczko owsiane (niegotowane) | 30 |
Mleko odtłuszczone w proszku | 30 |
Mleko sojowe | 30 |
Morele świeże | 30 |
Pamelo | 30 |
Pomidory | 30 |
Rzepa, brukiew (surowe) | 30 |
Soczewica żółta | 30 |
Twaróg odtłuszczony | 30 |
Amarant ziarno | 35 |
Biała fasola | 35 |
Brzoskwinie | 35 |
Ciecierzyca z puszki | 35 |
Czarna fasola | 35 |
Drożdże | 35 |
Drożdże piwne | 35 |
Dziki ryż | 35 |
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c | 35 |
Figi świeże | 35 |
Granat | 35 |
Groszek zielony | 35 |
Jabłka duszone | 35 |
Jabłka suszone | 35 |
Jabłko (świeże) | 35 |
Jogurt odtłuszczony | 35 |
Kukurydza antyczna indiańska | 35 |
Kwinoa (komosa ryżowa) | 35 |
Lody słodzone fruktozą | 35 |
Mąka z ciecierzycy | 35 |
Musztarda Dijon | 35 |
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) | 35 |
Nektarynki | 35 |
Pigwa | 35 |
Pomarańcze | 35 |
Pomidory suszone | 35 |
Przecier pomidorowy | 35 |
Seler surowy (korzeń) | 35 |
Śliwki | 35 |
Sok pomidorowy | 35 |
Sorbet jabłkowy | 35 |
Słonecznik | 35 |
Wasa™ | 35 |
|
Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany | 40 |
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach | 40 |
Fasola z puszki | 40 |
Figi suszone | 40 |
Gryka | 40 |
Kasza gryczana | 40 |
Laktoza | 40 |
Maca (z mąki pp) | 40 |
Makaron z mąki razowej - al dente | 40 |
Marchwiowy sok | 40 |
Masło orzechowe (bez cukru) | 40 |
Mleko kokosowe | 40 |
Morele suszone | 40 |
Otręby (owsiane i pszenne) | 40 |
Owies | 40 |
Pigwa konserwowa (bez cukru) | 40 |
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) | 40 |
Płatki owsiane (niegotowane) | 40 |
Śliwki suszone | 40 |
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) | 40 |
Ananas (świeży) | 45 |
Banany niedojrzałe | 45 |
Chleb pp stostowany | 45 |
Chleb żytni (z mąki pp) | 45 |
Jęczmień (ziarno) | 45 |
kaszka pszenna bulgul | 45 |
Kokos | 45 |
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) | 45 |
| |
Makaron : typ Capellini | 45 |
Płatki śniadaniowe pełne | 45 |
Ryż basmati brązowy | 45 |
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) | 45 |
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) | 45 |
Tosty z chleba z mąki pełnej | 45 |
Winogrono (zielone i czerwone) | 45 |
Zielony groszek z puszki (bez cukru) | 45 |
Żurawina | 45 |
Bataty - słodkie kartofle | 50 |
Chayote - dyniowaty | 50 |
Chleb orkiszowy | 50 |
Ciasto z mąki pp (bez cukru) | 50 |
Couscous ( pełne ziarno) | 50 |
Jabłkowy sok (niesłodzony) | 50 |
Kiwi | 50 |
Makaron z pszenicy durum | 50 |
Mango | 50 |
Muesli (niesłodzone) | 50 |
Owoce lichee | 50 |
Persymona, kaki | 50 |
Ryż basmati | 50 |
Ryż brązowy | 50 |
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) | 50 |
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) | 50 |
Sok jabłkowy (niesłodzony) | 50 |
Sok żurawinowy ( niesłodzony) | 50 |
Surimi ( paluszki krabowe) | 50 |
|
Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki | 55 |
Czerwony ryż | 55 |
Ketchup | 55 |
Maniok | 55 |
Musztarda (z cukrem) | 55 |
Nutella® | 55 |
Papaja | 55 |
Sok winogronowy (niesłodzony) | 55 |
Sok z mango (niesłodzony) | 55 |
Spaghetti (ugotowane na miękko) | 55 |
Sushi | 55 |
Banany dojrzałe | 60 |
Jęczmień dmuchany | 60 |
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) | 60 |
Kasza manna | 60 |
Kasztan | 60 |
Lazania (makaron z pszenicy durum) | 60 |
Lody słodzone cukrem | 60 |
Majonez z cukrem | 60 |
Melon | 60 |
Miód | 60 |
Mleko tłuste | 60 |
Morele z puszki | 60 |
Owsianka | 60 |
Pizza | 60 |
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…) | 60 |
Ryż długoziarnisty | 60 |
Ananas z puszki | 65 |
Buraki gotowane | 65 |
Chleb "razowy" (z białej mąki) | 65 |
Chleb pełnoziarnisty | 65 |
Chleb żytni z białej mąki | 65 |
Dżem z cukrem | 65 |
Kukurydza | 65 |
Kuskus | 65 |
Mąka kasztanowa | 65 |
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.. | 65 |
Muesli (z cukrem, miodem itp.) | 65 |
Pigwa konserwowa (z cukrem) | 65 |
Rodzynki | 65 |
Syrop klonowy | 65 |
Tamarynda (słodzona) | 65 |
Ziemniaki w mundurkach | 65 |
Amarantus dmuchany | 70 |
Bagietka | 70 |
Biały ryż | 70 |
| |
Biszkopt | 70 |
Brązowy cukier | 70 |
Bułki | 70 |
Chipsy | 70 |
Chleb ryżowy | 70 |
Cukier | 70 |
Daktyle suszone | 70 |
Kasza jęczmienna | 70 |
Kleik | 70 |
Maca (z białej mąki) | 70 |
Mąka kukurydziana | 70 |
Makaron z białej mąki | 70 |
Melasa | 70 |
Napoje (słodzone) | 70 |
Polenta | 70 |
Proso | 70 |
Ravioli | 70 |
Risotto | 70 |
Rogalik | 70 |
Sucharki | 70 |
Tacos | 70 |
Ziemniaki gotowane | 70 |
Arbuz | 75 |
Dynia | 75 |
Kabaczek | 75 |
Bób gotowany | 80 |
Marchew gotowana | 80 |
Puree | 80 |
Biała mąka | 85 |
Mleko ryżowe | 85 |
Pasternak | 85 |
Prażona kukurydza | 85 |
Płatki kukurydziane | 85 |
Ryż dmuchany | 85 |
Ryż paraboliczny | 85 |
Rzepa, brukiew (gotowane) | 85 |
Seler gotowany (korzeń) | 85 |
Tapioka | 85 |
Chleb z białej mąki | 90 |
Mąka ziemniaczana | 90 |
Mąka ryżowa | 95 |
Ziemniaki pieczone | 95 |
Ziemniaki zasmażane | 95 |
Glukoza | 100 |
Skrobia modyfikowana | 100 |
Piwo - maltoza | 110 |
|
MOTTO: TRAGIFARSA DLA OTYŁYCH, I NIELOGICZNIE MYŚLĄCYCH. *****
OdpowiedzUsuńPODAWANIE TZW. INDEKSU GLIKEMICZNEGO W STOSUNKU DO OK. 30% PRODUKTÓW, TO ZWYCZAJNE BŁĘDY MERYTORYCZNE:
Nieprawdy biologiczne, lub raczej prostackie i bezczelne oszustwo wobec łaknących prawdziwej wiedzy otyłych Polaków.
TEN OSZUKAŃCZY PROCEDER JEST KPINĄ Z INTELIGENCJI WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA:
Wobec Polaków są to w najwyższym stopniu nieuczciwi, nikczemni propagatorzy kłamstw, którzy będą postawieni przed sądem.
CI PROPAGATORZY TZW. IG, KŁAMIĄ:
Najzwyczajniej przyczyniając się do wzrostu zachorowań na cukrzycę typu 2, również szerzenia się plagi otyłości, a nie wykonali najprostszych nawet badań medycznych (elementarne analizy laboratoryjne) i rozpowszechniają pseudo reguły, które nijak nie odnoszą się do rzeczywistości wykreowanej na naszej planecie przez miliony lat; procesem o nazwie życie organizmów żywych. Gołym okiem widać, że Ci specjaliści od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą ośmieszając się przy tym skutecznie.
DOPIERO ZAZNAJOMIENIE SIĘ Z TABELAMI IŻ:
Produktów sklasyfikowanych w oparciu o wartości liczbowe jako tzw. INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU, stanowi spójne kompendium wiedzy dającej finale rozwiązania w zakresie zwalczania obu chorób.
TZW. INDEKS GLIKEMICZNY, KTÓRYM TO POLACY SĄ OKŁAMYWANI:
Przez ten IG tyją i zaczynają mieć cukrzycę; cała prawda o tym fałszywym i błędnym przekazie została zdemaskowana w książce, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. Rozdział nr R46: 5 stron merytorycznego tekstu, oraz dużo przykładów.
Bardzo ci dziękuję za zwrócenie uwagi na to- właśnie szukam książki i informacji już wiem, że jest kilka filmików na YT. A tu link do Instytutu IRL Kraków:
OdpowiedzUsuńhttp://www.instytutirl.com.pl/
W bliskim czasie postaram się podać wyniki badań tego Instytutu, bo możliwe, że w naszej rzeczywistości odeszlismy od tego co naturalne i oczywiste