Grzyby

        Grzybobranie dla wielu z nas to wspaniały wypoczynek na łonie przyrody. Niektórzy jednak nie potrafią lub nie lubią zbierać grzybów, ale lubią je jeść. O ile zbieracz musi znać grzyby które zbiera, które można spożywać, a których absolutnie nie wolno zrywać, ani jeść, to kupujący powinien mieć pewność, że kupowane grzyby są jadalne. Musi też umieć je przechowywać.
        Bezpieczeństwo jest w przypadku grzybów celem priorytetowym.

  • Kupując grzyby warto zapytać o atest sanepidu. Nie wszyscy jednak zbieracze taki mają. Znając nasze bazary, rynki i sprzedających, można mówić że 90% zbieraczy atestów nie wyrabia i nie posiada.
  • Ważne jest to aby wybrać grzyby posegregowane gatunkowo. Często w koszykach sprzedawcy mają prawdziwki, kozaki czy kurki. 
  • Warto przyjrzeć się grzybom, czy nie są przedawnione, przegrzane, nieświeże. Dobre grzyby powinny być jędrne, suche i niepogniecione oraz mieć naturalną barwę. 
  • Kupowane grzyby w supermarketach zazwyczaj są suszone i zawierają metki producenta oraz numer atestu. Daje to gwarancję bezpiecznego spożycia. Trudniej o bezpieczeństwo w przypadku wianuszka suszonych grzybów od sprzedawcy na bazarze.
  • Świeże grzyby należy przerobić jak najszybciej po zebraniu, zakupieniu. Dokładnie je oczyścić, sprawdzić czy nie są robaczywe a potem pokroić albo do suszenia, albo przegotowania, czy marynowania. 
  • Obgotowane grzyby należy wystudzić i można wstawić do lodówki i przetworzyć następnego dnia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...