Fot.: wikipedia
Czosnek pochodzi prawodpodobnie z CHIN lub Syberii. Towarzyszy nam co najmniej 5 tys. lat, a odnotowany jako roślina lecznicza został przez Konfucjusza między XI a VII wiekiem p.n.e. Główki czosnku znajdują się na malowidłach wewnątrz Piramidy Cheopsa, w pałacu Knossos na Krecie oraz w ruinach Pompei i Herakulanum. [1]
- W wielu starych książkach zielarskich można wyczytać, że roślina ta pobudza do nierządu. Poza tym leczy impotencję spowodowaną złymi czarami. Podobno spożywanie posiłków z dużą ilością czosnku ma często działanie erotyzujące.
- W starożytnym Rzymie żołnierzy najpierw było czuć a później widać, gdyż w ochronie skóry przed chorobami nacierali cale ciało zmiażdżonym czosnkiem.
- W Europie znany jest jako lek od czasu wypraw krzyżowych.
- W bliższej nam historii Ludwik Pasteur znał jego walory przeciwbakteryjne a Albert Schweitzer w Afryce stosował go jako lek w leczeniu czerwonki.
- Udokumentowano, że przynosi poprawę w leczeniu astmy oskrzelowej, gruźlicy, zapaleniu oskrzeli, owrzodzeniu żołądka, grzybicy miedzypalcowej sportowców, owrzodzeniach podudzi, anemii, bezsenności, zapaleniu stawów, dolegliwościach skórnych, chorobach układu krążenia, alergiach, poprawia pamięć, stosowany w zatruciach metalami ciężkimi.
- Wywiera odmładzający wpływ na wszystkie funkcje organizmu.
- Pobudza system limfatyczny do wydalania materiałów odpadowych.
- Nazywany jest rosyjską penicyliną. Nie niszczy prawidłowej flory bakteryjnej. Skuteczność jego działania wzmacniają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe ( NNKT ).
Nie trzeba nikomu chyba mówić, jest mniejszy niż ten chiński, skórka jest bardziej fioletowa, różowa lub biało-szara. Kiełkuje i pleśnieje- czego nie robi czosnek chiński. A i właściwości jego są dużo lepsze niż tego chińskiego.
Przepis na afty, dość prosty, czosnek na plasterek i przyłożyć do afty lub wycisnąć sok z czosnku i pędzlować aftę. Afta to płytka nadżerka spowodowana wieloma czynnikami, w tym antybiotykoterapii (niektórzy uważają, że jak wychodzą afty, to oznacza grzybicę układu pokarmowego).
Może więc warto przy okazji aft i zakażeń pochwy- wypić szklankę mleka z czosnkiem i łyżeczką masła? Aby w przewodzie pokarmowym też pozbyć się bakterii i grzybów.
A co niweluje zapach czosnku?
Natka pietruszki, jogurt, mleko, mięta, miód, tymianek, goździki,
trybula ogrodowa, skórka z cytryny lub pomarańczy, jabłko, seler, kminek,
czerwone wino czy zielona fasola.
Oczywiście są przeciwwskazania
do stosowania czosnku.
Są to: ciąża, karmienie piersią, niskie ciśnienie, ostre nieżyty
jelit i żołądka, cukrzyca, problemy z krzepnięciem krwi i niektóre
lekarstwa.
Badania naukowe wykazują działanie antynowotworowe czosnku. Badania
z USA pokazały, że czosnek blokuje przemiany komórek i niszczy komórki rakowe, które się już pojawiły. Wykazano, że:
- zjadanie porcji mniejszej niż 1 ząbek dziennie- zmniejszyło ryzyko nowotworu gruczołu krokowego o 50%
- prawdopodobieństwo rozwinięcia się nowotworu okrężnicy u jedzących czosnek w każdym tygodniu- w porównaniu do tych, którzy go nie jeśli- zmniejszyło się trzykrotnie.
- związki siarki znajdujące się w czosnku są wyjątkowo skuteczne wobec glejaka [2]
(Moja sugestia- czosnek chiński jest inny niż polski, im bardziej fioletowa barwa polskiego czosnku, tym bardziej jest wartościowy i mniej trzeba spożywać, poza tym panuje przekonanie, że czosnek chiński jest szkodliwy dla zdrowia, a wręcz rakotwórczy [3,4,5]).
Według prof. Janusza Podleśnego z IUNG w Puławach, czosnek chiński jest mniej aromatyczny ma mniej allicyny- substancji antyrakotwórczej. [5]
A co na to zielarze i lekarze?
Związki czynne zawarte w czosnku mają silne działanie
bakteriobójcze i to w bardzo niewielkich stężeniach niszczą grzyby i
pierwotniaki. Czosnek spożywany doustnie niszczy drobnoustroje
przewodu pokarmowego, a jeszcze silniej układu oddechowego. Może być używany do leczenia przewlekłych biegunek bakteriobójczych,
a także zapalenia gardła, krtani i oskrzeli.
Wskazania lecznicze: artretyzm, astenia, ogólne
osłabienie, astma, atonia układu trawiennego, hemoroidy, kamienie nerkowe,
koklusz, krztusiec, obrzęk nóg, odbijanie, odtruwanie wątroby, pasożyty
jelitowe, piasek moczowy, puchlina wodna, reumatyzm, rzeżączka, skurcze
jelitowe, skąpomocz, stwardnienie naczyń tętniczych, miażdżyca, wzdęcia,
wiatry, utrudnione trawienie, zakażenie dróg gardła i krtani, zakażenie dróg
moczowych, zakażenia dróg oddechowych, zapobieganie nowotworom przez działanie
przeciwgnilne w jelitach, zapalenie płuc, oskrzeli, zmęczenie serca, zgorzel,
żylaki, rozedma, ropień płuc.
Zewnętrznie: ból ucha, brodawki, głuchota, guzy
nowotworowe, odciski, rany źle gojące się, rany
zakażone, bóle reumatyczne, świerzb, torbiele, cysty,
ukąszenia owadów.
MIKSTURY Z CZOSNKU I ZASTOSOWANIE
- Na pasożyty jelitowe: 3-4 ząbki tartego czosnku dodać do szklanki gorącej wody lub mleka. Macerować przez noc. Wypić nazajutrz rano na czczo. Stosować przez 3 tygodnie
- Na pasożyty jelitowe: 25 g czosnku gotować w 0,25 litra wody lub mleka. Przez 3-4 dni popijać 2 razy dziennie przy ostatniej kwadrze księżyca. Wznowić po miesiącu.
- Na tasiemca: zetrzeć ząbki 1 czosnku [główki] i gotować 20 min w mleku. Popijać na czczo codziennie rano aż do wypędzenia tasiemca. W tym czasie nie jadać do południa.
- Na robaki: sok z czosnku na 200 g ciepłego mleka. Popijać na czczo.
- Olejek czosnkowy przynosi ulgę w bólu ucha.
- W lewatywach z mlekiem pomaga usuwać owsiki i dorosłe postacie glisty ludzkiej
- Nalewka: W 1971 r. wyprawa UNESCO znalazła w jednym z tybetańskich klasztorów receptę na eliksir młodości — nalewkę czosnkową, datowaną na IV-V wiek p.n.e. Oczyszcza ona organizm z odkładającego się tłuszczu, wypłukuje nierozpuszczalny wapń połączony z kwaśnymi toksycznymi związkami organicznymi, poprawia przemianę materii, oczyszcza naczynia krwionośne, zapobiegając zawałowi serca, udarom mózgu. Ma działanie przeciwnowotworowe, poprawia ostrość wzroku, zapobiega otosklerozie (kostnieniu starczym kosteczek słuchowych) oraz likwiduje powstałe już zmiany, odmładza organizm.
35 dag świeżego obranego czosnku rozetrzeć i
zmieszać z 200 ml czystego spirytusu. Szczelnie zamknąć i pozostawić w ciemnym
chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, na okres 10 dni. Następnie masę
przecedzić, przelać do ciemnego naczynia szklanego i pozostawić w ciemnym
miejscu jeszcze na 4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa do użytku.
Stosować według podanego niżej schematu:
Potem należy przyjmować po 25 kropli 3 x dz. dopóki nalewka
nie skończy się i zawsze z 50 ml naturalnego kefiru lub jogurtu. W celu
zneutralizowania nieprzyjemnego zapachu czosnku należy zjeść natkę z
pietruszki, jabłko, skórkę z cytryny lub pomarańczy.
UWAGA — kurację należy
przeprowadzić nie częściej niż raz w roku.
8. Napar: 2-4 ząbki czosnku posiekać na drobno, zalać
szklanką gorącego mleka. Pić codziennie przed snem przez 3-4 tyg. w
przewlekłych schorzeniach dróg oddechowych lub stosować jako kurację
wzmacniającą.
[1] http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek
[2] http://zmianynaziemi.pl/wiadomosc/czosnek-moze-byc-niedocenianym-lekarstwem-raka
[3] http://supernowosci24.pl/rakotworczy-czosnek-z-chin/[4] http://www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20110113/MAGAZYNDOMOWY/290555853
[5] http://finanse.wp.pl/kat,1033821,title,Zrobieni-w-czosnek,wid,13820787,wiadomosc.html?ticaid=1129cb
A tu jak wygląda czosnek chiński
http://www.garlic.com.pl/PL/pic/chin3pcs.jpg
czosnek polski:
http://ekaloria.pl/wp-content/uploads-ekaloria-pl/2012/08/czosnek-banner-750x310.jpg
POSTY MAJĄ CHARAKTER INFORMACYJNY