sobota, 9 sierpnia 2014

Boczniaki- niedocenione grzyby


Dziś o grzybach, bowiem utarło się przekonanie, że grzyby w zasadzie nie zawierają nic cennego i nie warto ich jeść. Nic bardziej mylnego. Przykładem są boczniaki.

BOCZNIAK OSTRYGOWATY - charakteryzuje się dużą zawartością wody (86-90 %),
dzięki czemu jest niskokaloryczny. [1]

Jak podaje A. Maciąg ze 100 g świeżych grzybów otrzymuje się 10 g suszu, w skład którego wchodzi:
  • 5 g węglowodanów,
  • 2,5 g białka,
  • 0,1-0,2 g tłuszczu,
  • 0,6-1,0 g składników mineralnych.

Dalej pisze, że boczniak zawiera 25,2 % substancji białkowych w suchej substancji owocnika i 54 % w grzybni. W tym białku znajdują się wszystkie aminokwasy egzogenne. Zawartość tłuszczu według badaczy wynosi 1-6,9 %.

W 100 g suchej masy boczniaka jest około:
·         37 mg niacyny, (wit. PP, Wit. B3)
·         2,41 mg ryboflawiny (wit. B2)
·          0,15 mg kwasu foliowego (folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11, kwas listny)

Dodatkowo w 100 g suchej substancji znajduje się około:
·               3 g potasu,
·               130 mg wapnia,
·               125 mg sodu,
·               36 mg żelaza

·               1,6 mg cynku



[1] A. Maciąg, WARTOŚĆ ODŻYWCZA GRZYBÓW JADALNYCH, http://wsse-poznan.pl/wp-content/uploads/2011/01/12.pdf 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...