poniedziałek, 26 maja 2014

Pizza w domu


Składniki 
  • 30 dkg mąki - około 2 szklanki
  • 2 dkg drożdży (pozostałe z kostki najlepiej podzielić na 2 dkg kawałki, zawinąć w papier i folię i włożyć do zamrażarki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki mleka

Etapy przygotowania:


Mleko trochę podgrzewamy. Do ciepłego/letniego mleka wrzucamy drożdże i dodajemy łyżkę cukru. Lekko mieszamy i czekamy ok 4-5 minut. Drożdże zaczną "kipieć" - pojawią się na powierzchni mleka.
W tym czasie wsypujemy do miski mąkę pszenną (np. szymanowska), najlepiej przesiać ją przez sito, aby zrobiła się puszysta. Następnie wlewamy mleko z drożdżami do mąki, wbijamy jajko, szczyptę soli i 2-3 łyżki oleju. Mieszamy starając się zagarniać jak najwięcej powietrza do środka.
Po chwili ciasto stanie się gęste. Możemy czekać, jak wyrośnie, ale możemy też nie czekać, aż wyrośnie, ponieważ będzie rosło na blasze.
Przygotowujemy blachę. Można ją podgrzać, aby ciasto wykładać na ciepłą - ale oczywiście nie gorącą. Blachę nacieramy olejem. Przy okazji należy nasmarować olejem ręce.
Ciasto wykładamy na blachę pamiętając, że ręce muszą być mocno natłuszczone olejem. Układamy ciasto na blasze i rozciągamy je, aby powstała warstwa ok. 5 mm .
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ok. 10 minut. W tym czasie uruchamiamy piekarnik i przygotowujemy to, co chcemy położyć na pizzę. Ciasto możemy przykryć bawełnianą cienką ściereczką, aby miało cieplej.
Co do ciepłego miejsca, to kiedyś kładło się ciasto w pobliżu pieca - jeśli nie mamy pieca, to można np. położyć nad piekarnikiem lub na ciepłej (nie gorącej) płycie ceramicznej.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, choć ja piekłam ostatnio w 250 stopniach.  :)

Dodatki: 

  • Przykładowe składniki:
  • szynka 
  • salami 
  • pieczarki 
  • pomidory - mogą być z puszki
  • bazylia
  • papryka zielona lub inna
  • kukurydza lub oliwki
  • ser zamojski albo morski

Aby pieczarki nie puściły wody, należy je odpowiednio przygotować. W tym celu podsmażamy na maśle w garnku pokrojoną w drobną kostkę małą cebulę i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy przez ok. 10-15 minut, aż z pieczarki zmiękną i odparuje woda.

Przygotowanie pizzy: 
Kiedy ciasto podrośnie (około 10 minut) to smarujemy je cienko wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym - zmiksowanymi pomidorami z bazylią. Układamy szynkę, salami, pomidory, pieczarki, kukurydzę i pokrojoną w małą kostkę paprykę lub pokrojone oliwki.
Możemy już wstawiać do piekarnika. Jeśli chcemy, można posypać startym na grubej tarce serem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...