poniedziałek, 26 maja 2014

Ciasto dyniowe Asi



Składniki:
  • 70 dag dyni startej na tarce o średnich oczkach
  • 70 dag mąki tortowej
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru (kryształ)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 przyprawa do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 8 dag świeżego imbiru
  • skórka otarta z pomarańczy i sok wyciśnięty z pomarańczy
  • (jeśli pomarańcze są małe, to z dwóch pomarańczy)
  • 30 dag bakalii (orzechy, suszona żurawina, rodzynki, ananas suszony kandyzowany)
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:Do startej dyni dodać starty imbir, skórkę z pomarańczy, sok z pomarańczy. Delikatnie wymieszać.
Mąkę połączyć z proszkiem, sodą i kakao i przesiać przez sito. Dodać sól i wymieszać.
W wysokim naczyniu ubić jajka z cukrem, dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać.
Dodać dynię z pozostałymi składnikami. Wlać olej i wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką. Gdy wszystko się połączy, wyłożyć na blaszkę, wyłożoną pergaminem.



Piec w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 50 min.

Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, odczekać 5 min. Delikatnie uchylić drzwiczki na kolejne 5 min.
Wyjąć ciasto i odstawić do wystudzenia.

POLEWA CZEKOLADOWA:
  • 1/2 kostki masła
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
Na małym ogniu w garnuszku, rozgrzewamy 1/2 kostki masła, dodajemy połamaną tabliczkę czekolady gorzkiej i  tabliczkę czekolady mlecznej.
Delikatnie mieszamy do rozpuszczenia składników.
Należy uważać, by składniki się nie przypaliły.
Gorącą polewamy wystudzone ciasto.




Autor: Asiuchna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...