wtorek, 22 kwietnia 2014

Zdrowe kruche babeczki z dodatkami



Składniki:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać. Zagnieść ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem, foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek.
Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową.
Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.

Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym nadzieniem.




Na zdjęciu babeczki napełnione serkiem.
Można też zapiec je z białym serkiem twarogowym. Wtedy dodajemy do serka trochę cukru i śmietany, wymieszamy i zapiekamy.


Tu z kakaowym "spodem"-jeśli dodamy trochę kakao, będą właśnie takie...:)


Dobra rada. Jeżeli babeczki mają być znów wypiekane z nadzieniem, to pierwszy raz pieczemy je około 8 minut-wtedy już są zarumienione.
Z kruchego ciasta możemy wypiekać różne ciastka zależnie od kształtu foremek, np. czółenka, łódeczki, tartaletki. 

Można dodać nadzienie i piec po raz drugi lub bez powtórnego wypiekania piec około 12 minut i napełnić dowolnymi, świeżymi owocami, musem, galaretką, bitą śmietaną, konfiturami lub dowolnym kremem czy budyniem. Można wybrać to, co się lubi najbardziej.

Moje dziewczynki bardzo lubią babeczki z truskawkami, by im zrobić frajdę zamrażam je pojedynczo, a potem zimą mogę wykorzystać. Polecam, szczególnie z owocami są pełne witamin. Trochę słodkości, ale jednak zdrowych...:)


Autor: Asiuchna



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...