Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- sól
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki
masło. Posiekać nożem. Wsypać cukier, wbić żółtka, posiekać. Zagnieść
ciasto i włożyć na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3–4 mm, przenieść
na wałku i nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem,
foremki. Przycisnąć wałek i odciąć nadmiar ciasta. Docisnąć ciasto dłonią do
dna i brzegów foremek.
Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i nakryć
następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią
aluminiową.
Piec 8–12 minut w temperaturze 200°C.
Ostudzone babeczki wyjąć z foremek, napełnić wybranym
nadzieniem.
Na zdjęciu babeczki napełnione serkiem.
Można też zapiec je z białym serkiem twarogowym. Wtedy
dodajemy do serka trochę cukru i śmietany, wymieszamy i zapiekamy.
Tu z kakaowym "spodem"-jeśli dodamy trochę kakao,
będą właśnie takie...:)
Dobra rada. Jeżeli babeczki mają być znów wypiekane z nadzieniem, to
pierwszy raz pieczemy je około 8 minut-wtedy już są zarumienione.
Z kruchego ciasta możemy wypiekać różne ciastka zależnie od kształtu foremek,
np. czółenka, łódeczki, tartaletki.
Można dodać nadzienie i piec po raz drugi lub bez powtórnego
wypiekania piec około 12 minut i napełnić dowolnymi, świeżymi owocami, musem,
galaretką, bitą śmietaną, konfiturami lub dowolnym kremem czy budyniem. Można
wybrać to, co się lubi najbardziej.
Moje dziewczynki bardzo lubią babeczki z truskawkami, by im zrobić frajdę
zamrażam je pojedynczo, a potem zimą mogę wykorzystać. Polecam,
szczególnie z owocami są pełne witamin. Trochę słodkości, ale jednak
zdrowych...:)
Autor: Asiuchna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz