sobota, 4 stycznia 2014

Zupa z zielonej soczewicy i pęczaku z papryką



Składniki

  • 4l wody
  • 1/2 cebuli
  • 1 duża marchewki
  • 1 pietruszka,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/4 średniego selera,
  • 1 gałązkę selera zielonego
  • szklanka pęczaku,
  • 2 czerwone papryki
  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka lubczyku,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta oregano,
  • sól.
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • pól natki pietruszki 


  • Zupa bez mięsa, kostek rosołowych, bo miała być zdrowa. Nie chciałam soli nawet dodawać, ale byłaby niezjadliwa jak dla mojej rodziny. Więc do garnka z wodą dodaję warzywa i gotuję al-dente. W międzyczasie zalewam wrzątkiem soczewicę i pęczak i zostawiam na ok 15 minut. Do zupy dodaję pęczak i soczewicę i gotuję. Dodaję przyprawy według własnego uznania i smaku, a następnie koncentrat pomidorowy. Można dodać pomidory w puszce, albo z dzialki w sezonie. Zupa jest smaczna i syta. 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Przyciski Listonic

    Social Networks

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...