piątek, 31 stycznia 2014

Indyk faszerowany papryką, szpinakiem i mozzarellą


Składniki:
  • pierś indyka
  • 2 papryki - czerwona i żółta
  • szpinak - pół torebki
  • 1 mała cebula
  • 1 mozzarella
  • sól 
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej

Wykonanie:
Pierś rozkroić i zrobić kieszeń. Farsz podsmażyć na patelni. Kroimy cebulę, paprykę i dodajemy szpinak na końcu. Smażymy 10 - 15 min. Dajemy przyprawy i odcedzamy z oleju. Farsz wkładamy do środka i dodajemy jedną mozzarellę pokrojoną w plastry. Zamykamy kieszeń wykałaczkami. Posypujemy solą papryką i pieprzem pierś i oliwą (olejem). Wkładamy do żaroodpornego naczynia, i umieszczamy w piekarniku w temp. 180-190 st. C. Pieczemy około 1,5h. Patrzymy na mięso czy od góry nie jest suche, lub przypieczone. Czas może być krótszy, bo indyk jak kurczak dość szybko się piecze. Po upieczeniu wystawiamy na kratkę by tłuszcz obciekł. Z tłuszczu robimy sos, lub dodajemy trochę przegotowanej wody i moczymy w nim kuskus. Po 20 min. możemy kroić mięso i podawać z kaszą, surówkami.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...