poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Zupa z zielonej soczewicy, papryki i marchwii


Wiecie, szczerze przyznam, że nigdy nie jadłam soczewicy. Było to dla mnie nowe wyzwanie i doświadczenie. Na pewno zagości u nas na stałe. Przypomina jakby groch łuskany, ale nie ma skutków ubocznych :)


Składniki 
  • szklanka zielonej soczewicy,
  • 2 czerwone papryki,
  • 3 marchewki,
  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • kawałek selera,
  • 2 kostki rosołowe,
  • 2,5 l wody
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • czosnek,
  • sproszkowana papryka.

Gotujemy soczewicę z dodatkiem kostki rosołowej (1szt. na 1 l ). Dodajemy pokrojoną w plastry marchewkę i seler. Do miękkich warzywa dorzucamy usmażoną, pokrojoną w kostki cebulę i podsmażoną paprykę, a następnie do zupy wlewamy pomidory z puszki. Zupę z soczewicy przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. 
Można użyć na części blendera, zrobi się bardziej kremowa.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...