niedziela, 4 sierpnia 2013

Słodka przyjemność - 3 bit

Ciasto, które ucieszy każdego łasucha.




składniki:

  • 8 paczek herbatników (na dużą blachę może być więcej)
  • masa krówkowa
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 szklanki mleka
  • miękka margaryna Kasia 
  • bita śmietana + ilość mleka zgodna z tym co napisali na opakowaniu


Wykonanie:

Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka. Musi być gęsty. Studzimy go, ale nie tak by był zimny.



Na blaszce układamy herbatniki. Na nie wykładamy masę krówkową. Warto masę krówkową wyjąć z lodówki na noc by łatwiej rozprowadzała się po herbatnikach.



Na masę znów układamy herbatniki. Do miseczki przekładamy przestudzony budyń, żółtka, margarynę i cukier puder. Mikserem ubijamy całość na jednolitą masę.


Masę budyniową przekładamy na herbatniki.



Na to kolejna warstwa herbatników. Całość można schłodzić w lodówce i dopiero po tym czasie nałożyć bitą śmietanę. Jeśli jednak nie możemy czekać można to zrobić od razu. Ja używam bitej śmietany w proszku. Dodaję tylko mleko i gotowe. Można też ubić śmietankę kremówkę 30% ze śmietan - fiksem. Nie robię tego, ponieważ zawsze śmietanka mi się zważa.




                                                                                                                  Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...