czwartek, 8 sierpnia 2013

Loriana I



To bardzo smaczne ciasto, pochodzące z Toskanii. Przepis mi dała mama, której dała pewna znajoma o imieniu Loriana. Ciasto więc nazwałam jej imieniem. Warto je upiec, jest proste, szybkie... a niedługo moja ulepszona jego wersja.


Składniki:
  • 3 jaja
  • 2 jabłka
  • 130 ml wody
  • 130 ml oleju
  • 350 gr mąki tortowej
  • 1 cały proszek do pieczenia
  • olejek cytrynowy/ ew. skórka z jednej cytryny
  • 3/4 szkl.  cukru


Wykonanie:
Z jajek i cukru zrobić masę jak na kogel mogel. Dodawać na przemian mąkę, olej z wodą. Na koniec wlać olejek.








Piec ok. 50 min. w temp. 180st. C. Sprawdzać patyczkiem, wyjąć po 5 min. z piecyka.

A oto filmik:


2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...