środa, 24 lipca 2013

Zupa owocowa - smaki dzieciństwa



Zupę tę jadłam jako dziecko i bardzo mi smakowała, dlatego polecam naszym maluchom. Zupę można zrobić w zasadzie zarówno z wiśni jak i śliwek. Ma w zasadzie dwie wersje, na zimno jako chłodnik i na ciepło.

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
  • 8-10 łyżek cukru (wg gustu)
  • śmietana
  • makaron- wstążki
  • 20 g masła
  • sól


Wykonanie:
Wiśnie myjemy i osączamy z wody. Drylujemy.

Wersja 1.
3/4 wiśni gotujemy z cukrem na bardzo małym ogniu, by puściły sok. Gotujemy kilka minut i potem miksujemy na gładką masę. Stawiamy na kuchence i dodajemy pozostałe wiśnie i ponownie zagotowujemy. Po wystygnięciu wkładamy do lodówki.

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem masła. Dajemy na gorący makaron zimną zupę. albo schładzamy całe danie. Dodajemy śmietanę

Wersja 2. na gorąco

Wiśnie gotujemy jak kompot i zalewamy makaron. Gotowe:) Możemy dodać śmietanę.


2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...