piątek, 19 lipca 2013

Morele w syropie



No i zaczęło się... Chyba coś mnie walnęło wczoraj i pojechałam z mężem na giełdę. A teraz muszę przerobić wszystko co kupiłam...Jest tego jakieś 50 kg: morele, czereśnie, brzoskwinie i śliwki.
Zresztą zobaczcie sami:








Chciało się dżemików trzeba teraz pocierpieć. A mogłam pójść na bazar po 5 kg. No nic, jakoś przerobię to, trochę zamrożę do ciast, trochę zrobię w zalewie...

Składniki:

  • morele 
  • 1/2 kg cukru
  • 1l wody
Wykonanie:
Do czystych słoików upycham morele, a potem zalewam wrzącym syropem z wody i cukru.  Proporcje w zasadzie na oko, aby zalewa była dość słodka. 






Czyste wariactwo... ale zimą wszyscy docenią:)

4 komentarze:

  1. nie mam moreli, ale zawsze tak przyrządzam brzoskwinie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. brzoskwinie czekają na swoją kolej...:( roboty od groma

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy pasteryzujesz je jeszcze później jakoś??
    Niedoswiadczona:)

    OdpowiedzUsuń
  4. przyznam, że tym razem nie pasteryzowałam, bo miałam ponad 100 słoików przetworów i już nie miałam siły. Ale w zasadzie, to powinno się przez około 10 min pasteryzować w gotującej się wodzie (czyli 100 stopni), do usłyszenia zamknięcia się słoików, tak dla pewności:) i dobrze zalać owoce, bo te które nie są w zalewie psują się i mają ciemny kolor jakby od nadgnicia..

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...