środa, 17 lipca 2013

Kolorowa ryba na śniadanie


Będąc we Włoszech kupiłam w sklepie (jak na warunki włoskie i ich twarde chleby) miękki chlebek, a w zasadzie 5 długich prostokątnych kromek (o ile można to tak nazwać). Kanapki z nim można zjeść na lotnisku. Nazwa mi wyleciała:( Chleb jest biały, trochę jak nasz tostowy, ale bardziej gumiasty, słodki ale idealny do ricotty z dżemem.
Ricotta (wym. rikotta) to twarożek. W Toskanii, nasz znajomy Lorenco robi z mleka owczego i koziego. Jest wyjątkowo delikatny i najlepszy jeszcze ciepły.

Składniki:

  • kromka chleba (może być tostowy)
  • jajko
  • pomidor mały
  • plasterek ogórka
  • cebula (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • masło
  • plasterek sera topionego
  • 3 plasterki boczku (pancetta- wym. panczetta)
Wykonanie:
Posmaruj kromkę masłem, ułóż jak na zdjęciu składniki, by powstała rybka. 
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...