poniedziałek, 24 czerwca 2013

Zupa z kurek


Nie miałam kiedy jechać na grzyby, więc gdy zobaczyłam je na rynku, nie mogłam przejść obojętnie. Wyjęłam te 10zł za plastikowy koszyczek i zabrałam kurki do domu. Kurki to potoczna nazwa pieprznika jadalnego. Więcej o grzybie będzie w osobnym poście.  Zupa wyszła pyszna i lekka. A, że grzybów wbrew pozorom trochę było, to zrobiłam pulpety w sosie kurkowym.

Składniki:

  • wywar z rosołu / ew. woda+ kości, skrzydełka itp.
  • 3 sztuki marchwi
  • kurki
  • pietruszka natka
  • seler
  • cebula
  • por
  • śmietana 12%
  • pieprz/sól/ majeranek

Wykonanie:
Grzyby bardzo dokładnie umyć. Wymoczyć zmieniając z 5 razy wodę, aby z blaszek usunąć ziemię. Pozostałe składniki zagotować. Jak już będą lekko miękkie warzywa, dodać grzyby i zagotować.  Doprawić do smaku i na koniec zabielić śmietaną.



1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...