środa, 12 czerwca 2013

Ryż zapiekany z jabłkami




Nie macie pomysłu na obiad lub deserek dla dziecka? Jeśli dziecko wasze lubi jabłuszka i ryż, wystarczy 20 minut pracy.

Ryż jako zboże bezglutenowe może być wprowadzone do diety niemowląt już po 4 miesiącu życia. Po 7-8 miesiącu podawać można przetarty przez sitko ryż biały, i wafle ryżowe dla dzieci. Z kolei po ukończeniu 8 miesiąca życia można wprowadzać nieprzetarty ryż biały (krótkoziarnisty). Przy wprowadzaniu każdego nowego produktu do diety dziecka trzeba podawać go w małych ilościach (3-4 łyżeczki) co 3-5 dni i obserwować czy nie wystąpią objawy alergiczne. 


Składniki na pojemnik prostokątny żaroodporny:
  • 4 paczki ryżu
  • 1 kg jabłek
  • pół kostki masła
  • 1 szklanka cukru (opcjonalnie)
  • cynamon

Wykonanie: 
Jabłka przecieramy na tarce, lub jeśli ktoś ma robot, to na średnich oczkach. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale na pół twardo czyli o ok. 10 minut. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy część startego twardego masła na tarce o grubych oczkach. Wykładamy ryż, a potem jabłka zmieszane z cukrem i cynamonem i dajemy znów starte masło. Przekładamy kolejną warstwą ryżu a potem jabłek.

Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C przez ok. 25 min.







Pycha! Smacznego!

2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...