Nie macie pomysłu na obiad lub deserek dla dziecka? Jeśli dziecko wasze lubi jabłuszka i ryż, wystarczy 20 minut pracy.
Ryż jako zboże bezglutenowe może być wprowadzone do diety niemowląt już po 4 miesiącu życia. Po 7-8 miesiącu podawać można przetarty przez sitko ryż biały, i wafle ryżowe dla dzieci. Z kolei po ukończeniu 8 miesiąca życia można wprowadzać nieprzetarty ryż biały (krótkoziarnisty). Przy wprowadzaniu każdego nowego produktu do diety dziecka trzeba podawać go w małych ilościach (3-4 łyżeczki) co 3-5 dni i obserwować czy nie wystąpią objawy alergiczne.
Składniki na pojemnik prostokątny żaroodporny:
- 4 paczki ryżu
- 1 kg jabłek
- pół kostki masła
- 1 szklanka cukru (opcjonalnie)
- cynamon
Wykonanie:
Jabłka przecieramy na tarce, lub jeśli ktoś ma robot, to na średnich oczkach. Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, ale na pół twardo czyli o ok. 10 minut. Na spód naczynia żaroodpornego dajemy część startego twardego masła na tarce o grubych oczkach. Wykładamy ryż, a potem jabłka zmieszane z cukrem i cynamonem i dajemy znów starte masło. Przekładamy kolejną warstwą ryżu a potem jabłek.
Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni C przez ok. 25 min.
Pycha! Smacznego!
Mój ulubiony <3
OdpowiedzUsuńsprytne danie :)
OdpowiedzUsuń