czwartek, 4 kwietnia 2013

Pierogi leniwe

Ulubione pierogi mojej rodzinki.



Składniki na około 5 porcji:

700 g sera białego
400 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
jajko
sól do smaku
masło
bułka tarta

Ser i ziemniaki zmielić razem w maszynce. Dodać jajko, obie mąki i sól. Dobrze wyrobić. Z wyrobionego ciasta należy zrobić wałek o średnicy około 3 cm. Ciasto kroimy pod kątem tworząc romby. Delikatnie spłaszczyć. Można zrobić wzorek tępą stroną noża albo szpachelką do dekoracji ciasta. Gotować aż do wypłynięcia pierogów ( ok. 10 minut). Bułkę tartą zrumienić na maśle.Polewamy nią ugotowane pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...