Ulubione pierogi mojej rodzinki.
Składniki na około 5 porcji:
700 g sera białego
400 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
jajko
sól do smaku
masło
bułka tarta
Ser i ziemniaki zmielić razem w maszynce. Dodać jajko, obie mąki i sól. Dobrze wyrobić. Z wyrobionego ciasta należy zrobić wałek o średnicy około 3 cm. Ciasto kroimy pod kątem tworząc romby. Delikatnie spłaszczyć. Można zrobić wzorek tępą stroną noża albo szpachelką do dekoracji ciasta. Gotować aż do wypłynięcia pierogów ( ok. 10 minut). Bułkę tartą zrumienić na maśle.Polewamy nią ugotowane pierogi.
- Dla Rodziców
- Przepisy
- Na różne okazje
- Dzieci
- Leczenie naturalne
- Wegetarianizm
- Nasi czytelnicy gotują
- Reklama
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz