czwartek, 25 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowe z karpatką






Składniki:      /duża blacha/

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Krem:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • cukier waniliowy
  • żółtko (opcjonalnie na kolor)
  • 2 szklanki mleka, z tego 1.5 szklanki wlać do garnka, a 0,5 szklanki odlać do szklanki.
  • 250 g masła
Dodatkowo:
  • wiśnie z zalewy
  • dowolna polewa czekoladowa lub cukier puder






Wykonanie 

Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy olej i mąkę, potem marchew, proszek, sodę  oraz cynamon. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, pieczemy ciasto 30-40 minut w 165 stopniach z termoobiegiem. Można w 180 bez termoobiegu, ale wtedy lubi wyjść zakalec.

Krem: Zagotować 1,5 szklanki mleka, a w 0,5 szklanki rozpuścić mąki, cukier ew. żółtko. Wlać do gotującego się mleka i delikatnie mieszać by nie powstały grudki. Wystudzić. Następnie krem ucieramy z miękkim masłem, najlepiej ręcznie.

Wystudzone ciasto kroimy na pół, smarujemy jedną część kremem, układamy wiśnie lekko je dociskać. Przykrywamy drugą częścią ciasta, polewamy polewą i posypujemy cukrem pudrem, lub wylewamy czekoladę.
Ciasto najlepiej smakuje dzień po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...