Pyszna pieczeń z szynki. Można ją zrobić na niedzielny lub świąteczny obiad.
Składnik podstawowy:
- kg szynki na pieczeń
Składniki marynaty:
- 0,5 litra półwytrawnego wina
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- czosnek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- kilka grzybków suszonych
- cebula pokrojona w talarki
- 3 plasterki surowego boczku wędzonego
- 0,5 szklanki piwa
Dodatki:
- ziemniaki
- buraczki
Nacieramy mięso przyprawami i obkładamy boczkiem. Podlewamy winem i piwem. Odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia obsmażamy mięso na patelni.
Tak przygotowaną szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy marynatą. Pieczemy około 1, 5 godziny.
Jeśli chcemy możemy pieczeń pokroić na plastry i trochę podpiec.
Na koniec układamy kawałek mięsa na talerzu, jako dodatek możemy wykorzystać ziemniaki i buraczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz