piątek, 22 marca 2013

Szynka w winie


Pyszna pieczeń z szynki. Można ją zrobić na niedzielny lub świąteczny obiad.


Składnik podstawowy:

  • kg szynki na pieczeń



Składniki marynaty:


  • 0,5 litra półwytrawnego wina
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka grzybków suszonych
  • cebula pokrojona w talarki
  • 3 plasterki surowego boczku wędzonego
  • 0,5 szklanki piwa


Dodatki:

  • ziemniaki
  • buraczki 

Nacieramy mięso przyprawami i obkładamy boczkiem. Podlewamy winem i piwem. Odstawiamy na noc do lodówki.




Następnego dnia obsmażamy mięso na patelni.


Tak przygotowaną szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy marynatą. Pieczemy około 1, 5 godziny.


Jeśli chcemy możemy pieczeń pokroić na plastry i trochę podpiec.


Na koniec układamy kawałek mięsa na talerzu, jako dodatek możemy wykorzystać ziemniaki i buraczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...