Składniki:
Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 6 żółtek
- 1 margaryna PALMA
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Połączyć składniki na ciasto kruche. Ciasto zagnieść.
Podzielić na 3 części. Jedna może być mniejsza, będzie służyła do
pokruszenia na wierzch.
Dodatki:
- 2 litry jagód - surowe
- dżem jagodowy lub powidła śliwkowe
BEZA:
- 6 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
MASA:
- 1l śmietany 30%
- 1 szklanka cukru
- 1 śmietan-fix
Wykonanie:
Identyczne jak pierwszą wersję jagodowca. Różnica polega na pieczeniu spodów ciasta z bezą razem. Ostatni placek pieczemy sam- do pokruszenia.
Pierwsze kładę ciasto na sam pergamin bez margaryny i na to surowe ciasto wylewam ubitą pianę z białek i razem wkładam w piekarnik.
Placek wraz z pianą ubitą z białek i cukru pudru (6 białek i 3/4 cukru pudru ubijane na wysokich obrotach 3 min.) piec 25 min. w temperaturze 160-170 stopni C z termoobiegiem, na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto ostudzić. Wyłożyć najpierw ciasto (pianka bezowa musi być już zarumieniona) następnie posmarować dżemem, wysypać część jagód i dodać masę śmietankową. Powtórzyć czynności i na wierzch drugi placem z bezą.
A oto filmik jak wygląda ciasto:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz