czwartek, 21 marca 2013

Jagodowiec z bezą



Składniki:

Ciasto kruche:
  • 3 szklanki mąki tortowej 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 3 łyżki cukru 
  • 6 żółtek 
  • 1 margaryna PALMA 
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Połączyć składniki na ciasto kruche. Ciasto zagnieść. Podzielić na 3 części. Jedna może być mniejsza, będzie służyła do pokruszenia na wierzch. 


Dodatki:
  • 2 litry jagód - surowe
  • dżem jagodowy lub powidła śliwkowe

BEZA:
  •  6 białek 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
Miksowałam 3 min na wysokich obrotach.

MASA:
  • 1l śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 1 śmietan-fix

Wykonanie:

Identyczne jak pierwszą wersję jagodowca. Różnica polega na pieczeniu spodów ciasta z bezą razem. Ostatni placek pieczemy sam- do pokruszenia.
Pierwsze kładę ciasto na sam pergamin bez margaryny i na to surowe ciasto wylewam ubitą pianę z białek i razem wkładam w piekarnik.
Placek wraz z pianą ubitą z białek i cukru pudru (6 białek i 3/4 cukru pudru ubijane na wysokich obrotach 3 min.)  piec 25 min. w temperaturze 160-170 stopni C z termoobiegiem, na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciasto ostudzić. Wyłożyć najpierw ciasto (pianka bezowa musi być już zarumieniona) następnie posmarować dżemem, wysypać część jagód i dodać masę śmietankową. Powtórzyć czynności i na wierzch drugi placem z bezą.





















A oto filmik jak wygląda ciasto:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...