środa, 27 marca 2013

Ciasto wielkanocne - niby mazurek

Zbliżają się Święta Wielkanocne, dlatego też poniżej przepis na ciasto świąteczne.



Składniki:

100 dag mąki
30 dag cukru
40 dag margaryny
10 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
6 jajek
4 łyżki kakao

Masa:

gotowa masa krówkowa lub kajmakowa


Polewa czekoladowa:

2 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki ciemnego kakao
margaryna

Dekoracje:

biała czekolada
lukier


Wykonanie:

Mleko podgrzać. Rozpuścić drożdże. Poczekać aż wyrosną i przestygną. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać drożdże i margarynę. Odstawić na 8 godzin. Potem masę wymieszać z mąką i kakao. Piec ok. 40 minut. 
Upieczone ciasto podzielić na pół. Na jednym placku rozprowadzić masę krówkową lub kajmakową. Przykryć drugim plackiem. 

Przygotowujemy polewę:

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać kakao. Rozpuścić margarynę aż do zagotowania się, wlać w to masę i miksować do zgęstnienia. Polewamy ciasto. 

Dekorowanie:

Czekoladę ścieramy na tarce. Posypujemy rant ciasta. Lukier przekładamy do rękawa i wykonujemy napis. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...