czwartek, 13 grudnia 2012

" zupa śledziowa"

Tak naprawdę trudno nazwać to zupą. Sama nie wiem jak to nazwać...Babcia robiła to danie na wigilijną kolację. Jest proste w wykonaniu. Może tak nie wygląda, ale smakuje nieźle.

Składniki:

2-3  śledzie solone
cebula
śmietana
ocet ( 2 łyżki na 1,5 litra wody - może być więcej zależy kto jaki smak preferuje )
sól, pieprz
cukier do smaku
ziemniaki

Śledzie moczymy około 30 minut w wodzie. Między czasie gotujemy 1,5 litra wody i studzimy. Gdy będzie już zimna dodajemy do niej śledzie, cebulę, cukier, ocet i pieprz.



Czekamy aż woda przejdzie smakiem śledzi. Zajmuje to około 1 godzinę. Następnie smakujemy danie i doprawiamy solą. Na koniec zabielamy śmietaną. Tak przygotowaną potrawę możemy jeść jak zupę z gorącymi ziemniakami na oddzielnym talerzu


albo w taki sposób: ziemniaczki i śledzik polany "zupą"


1 komentarz:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...