sobota, 1 grudnia 2012

Serowe usteczka z jabłkami



Znalazłam na tym blogu fajne ciastka:) Bardzo polecam bo są pyszne.


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g białego sera (zmielonego lub z wiaderka)
  • 250 g masła (temperatury pokojowej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 4 niezbyt dużych jabłek
  • cukier puder do posypania
Wykonanie: 
Ser biały z wiaderka miksuję z masłem, dodaję cukier puder i mąkę. W misce zagniatam na miękkie ciasto. Wkładam na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wałkuję ciasto tak jak na pierogi. podsypuję mąką, bo się klei. Z rozwałkowanego placka wycinam za pomocą szklanki koła. Jabłka myję, obieram, kroję w ósemki, albo i szesnastki i wycinam z każdej cząstki gniazda nasienne. Układam cząstki jabłek na połówce krążka ciasta i po czym przykrywam drugą połową. Sklejam ciasto po bokach. 

Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekę usteczka w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 25 minut. 



Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Faktycznie fajne, kiedyś zrobię pewnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. b. ładnie wyglądają, na pewno smaczne Pozdrawiam! wkuchniuli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...