poniedziałek, 24 grudnia 2012

Sernik wiedeński - super przepis



Udany sernik, jeden z niewielu, jakie mi się udają..


Składniki:

CIASTO:
  • Margaryna -0,5 kost
  • Żółtka -2 szt
  • Cukier -mniej niż pół szkl
  • Mąka -1,5 szkl
  • Proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
  • Cukier waniliowy -1 opak.


MASA SEROWA:
  • Ser w kostce, 3 -krotnie mielony -1 kg
  • Masło  -1 i 1/2 kostki
  • Cukier -2 szkl
  • Mąka ziemniaczana -3 łyżki
  • Mąka -6 łyżek
  • Jaja -12szt


POLEWA:
  • Kakao -3 łyżki
  • Cukier -2 łyżki
  • Margaryna -1/2 kostki
  • 2 łyżki mleka lub śmietany kremówki

Wykonanie:

CIASTO
Wszystkie składniki zagnieść, całość ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę. 


MASA SEROWA
Żółtka + masło utrzeć, dodać ser, obie mąki, a na końcu dobrze ubitą pianę z białek z cukrem, delikatnie wymieszać.


POLEWA- można opuścić, ja teraz tak zrobiłam
Wszystkie składniki z rozpuszczoną ciepłą margaryną, zmiksować i zagotować.
Na ciasto wyłożyć masę serową, włożyć ciasto do piekarnika, i piec ok.godz.w 180 stop.
Sernik sprawdzić patyczkiem, i lekko uchylić drzwiczki piekarnika. A następnie po 20 min wyciągnąć z piekarnika. Opadnie troszkę tylko.
Gotowe zimne ciasto polać polewą czekoladową.



12 komentarzy:

  1. Sernik wiedeński jest pycha! Idealny na święta. Dużo dobrego, zdrowych, wesołych...

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, ja zrobiłam bez polewy, bo mąż nie lubi

    OdpowiedzUsuń
  3. można dodać rodzynki ?Czy upadnie bardzo ?

    OdpowiedzUsuń
  4. można:) na święta zrobię. Rodzynki żeby nie opadły na dno- przesypać mąką:) A sam sernik, nie powinien opaść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam pytanko na jaka brytwanke ten przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. dziekuje za odp pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam dwa razy ten przepyszny a jakże puszysty serniczek :-) Dziękuję za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  8. Cieszę się że smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy sernik można zrobić bez ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik wysoki,smaczny,ideał.Dodaje do ulubionych!
    Pozdrawiam i Polecam!

    A i pamiętajcie ze spód najlepiej podpiec około 20min w 200 stopniach celsjusza.I ponakłuwac widelcem.Jest lepszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzięki za podpowiedź, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...