niedziela, 30 grudnia 2012

Karpatka


Tak szybko zniknęła, że nie zdążyłam zdjęcia zrobić:)

Składniki:  
  • 125 g margaryny, 
  • 1 szklanka wody — zagotować, 
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Margarynę z wodą zagotować. Zdjąć na chwilę z ognia i dodać 1 szklankę mąki, wymieszać, postawić na ogniu, ucierać ok. 5 minut, pozostawić do ostygnięcia
Dodać 4 jajka (po jednym) i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia — ucierać mikserem.

Rozsmarować ciasto za pomocą łyżki na dużej blaszce (wielkości piekarnika) przykrytej papierem do  pieczenia (by było łatwiej — maczać łyżkę co jakiś czas w zimnej wodzie). Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230 st. C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 St. C i piec jeszcze 20-25 minut.

Krem karpatkowy domowy:
  • 1/2 litra mleka, 
  • 2 czubate łyżki mąki, 
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej, 
  • 1 żółtko  
  • cukier waniliowy

Odlać 2/3 szklanki mleka, resztę zagotować. Do zimnego mleka dodać mąki i żółtko oraz cukier waniliowy- dobrze wymieszać. Zdjąć garnek z mlekiem z ognia wlać mleko z mąkami i żółtkiem, wymieszać. Postawić na ogniu i wciąż mieszając czekać, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Dodać cukier waniliowy, przykryć folią aluminiową, zostawić do całkowitego wystygnięcia.

200 g masła utrzeć z 2/3 szklanki cukru pudru, po łyżce dodawać zimny budyń, zmiksować na puszystą masę.

Upiec dwa placki, a następnie rozsmarować krem na jednym placku, przykryć drugim plackiem. Posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...