poniedziałek, 24 grudnia 2012

CZEKOLADOWIEC



Składniki

Składniki na ciasto:
  • 1 margaryna
  • 5 jaj 
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Składniki na masę:

  • 1/2 litra mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki maki pszennej
  • żółtko
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

+ margaryna (Kasia, Bielska lub Palma ta z murzynkiem:) ewentualnie masło


Wykonanie:

Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć podzielić na trzy równe części. Następnie każdą z nich rozsmarować na osobnej, natłuszczonej i wyłożonej papierem blaszce. Piec aż się upiecze:) tj. ok. 30 minut w temp 180 st.C.

Wykonanie masy:
Z mleka, cukru i obydwu mąk ugotować budyń, dodając żółtko. Do gorącego budyniu włożyć gorzką czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści i połączy (radzę robić to już nie na ogniu aby się nie przypaliło:) Następnie odstawić do wystygnięcia. Margarynę ucierać dodając do niej po łyżce już zimnego budyniu. Wszystko miksować na jednolitą, pulchną masę.
Gdy placki wystygną, przekładamy je masą. Gotowe ciasto można w dowolny sposób dekorować np. startą czekoladą:)

DOBRE RADY
***Ciasto ciężko jest rozsmarować na blaszce ponieważ przykleja się do łopatki. Polecam aby w czasie rozsmarowywania łopatkę, łyżkę itp. ciągle moczyć w naczyniu z gorącą wodą.
***Placki wyjdą dość kruche ale nie polecam ich nasączać, ponieważ miękną w bliskim kontakcie z masą:) Lepiej je zostawić do ostygnięcia i dopiero delikatnie oddzielać od papieru.
***Ciasto najlepiej smakuje gdy postoi kilka godzin w lodówce


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Przyciski Listonic

Social Networks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...