EduPełzaki - serwis edukacyjno-informacyjny dla Dzieci i Rodziców

środa, 5 grudnia 2012

Ciasto miodowe z jabłkami a'la snikers




Zrobiłam takie oto ciasto. Zmodyfikowałam nieco górę ciasta:) Bo jedną część upiekłam wraz z orzechami jak do snikersa. Dodałam więcej mąki bo ciasto z tego przepisu jest lejące.. może wystarczy dać 3 jajka:) Ciasto dość smaczne i zapychające, ale poszło w dwa dni:) Zachowuje świeżość stojąc nie przykryte. Kiedyś zmodyfikuję część masy, na kremową jak do torta.


Składniki na formę 28cm x 35cm:

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 6 łyżek miodu lipowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 szklanek mąki pszennej

Jabłka:
  • 2 kg jabłek, np. szara reneta
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 galaretki o smaku pomarańczowym (na ½ litra wody każda)

Góra:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,


Wykonanie:
Całe jajka ubić na parze z dodatkiem cukru na puszysty, gęsty krem. Dodać miód, masło, wymieszać do rozpuszczenia, wystudzić. Mąkę przesiać, śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej na 8-12 h.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować każdą na wielkość  formy, gęsto ponakłuwać. Formę wysmarować masłem. 
Piekarnik nagrzać do 180ºC, piec placki do zarumienienia 10-12 minut.
Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki. Podprażyć z dodatkiem niewielkiej ilości wody, dodać cukier, lekko odparować. Wyłączyć gaz, wsypać dwie galaretki, wymieszać i przetrzeć przez gęste sito.
Upieczone, wystudzone placki przekładać ciepłymi jabłkami. Wierzch posmarować cieńszą warstwą i posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto można podzielić też na 4 części i upiec cieńsze placki. Schłodzone ciasto jest bardzo plastyczne, ładnie się wałkuje i nie potrzeba zbyt dużo mąki do podsypywania. Upieczone placki przekładamy ciepłymi jabłkami, aby mogły odpowiednio zmięknąć. Najlepiej składać go w formie wyłożonej folią aluminiową, warto ciasto również obciążyć, smacznego:) 
I tak zrobiłam, ale one takie cienkie to wcale nie wychodzą:) więc ciasto naprawdę spore i pokaźne.


3 komentarze:

  1. Musi smakować bosko, chętnie sie skuszę na kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobre:) choć mi brało tam masy:)takiej tortowej:)

    OdpowiedzUsuń

Przyciski Listonic

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...